неделя, юли 21, 2024

СЕК срещу „Задкулисните игри в местната политика”

Date:

Сподели новината.

В стила на политически наблюдател, разказващ за тайните сделки в местната власт, една тайна среща за обсъждане на Бюджет 2024 на Община Бургас предизвика поредното подозрения в липсата на прозрачност. Срещата, организирана от управляващото мнозинство от ГЕРБ и помощници, бе затворена за медии, но също и за някои общински съветници. Въпреки, че се провеждаше в залата на Общинския съвет на нея бяха поканени само избрани общински съветници и представители на местната администрация.

Изключването на опозиционните партии, включително “Средна европейска класа” (СЕК), “Продължаваме Промяната” и “Възраждане”, повдига сериозни въпроси относно демократичните процеси в Oбщина Бургас. Тази ситуация подтиква към размишления за неравнопоставеността, непрозрачността и потенциалната манипулация в процеса на вземане на решения в местния парламент.

„Противно на официалните твърдения за прозрачност и откритост при управлението на Община Бургас, тази среща изглеждаше, като опит за събиране на подкрепа сред определени общински съветници, като същевременно се изключва критичният глас на опозицията. Такива действия пораждат въпроси за реалната цел на срещата и дали не е била предназначена за предварително обсъждане на бюджетни разходи и разпределение на ресурсите в полза на определени политически групи.” – коментираха съветниците от Средна европейска класа.

„Председателят на Общински съвет-Бургас Михаил Хаджиянев заяви, че опозицията не е била специално поканена, но е добре дошла на срещата. Това твърдение оставя впечатлението за опит да се замаже и избегне прякото изключване на опозицията, въпреки че фактите говорят точно обратното.‘‘ – коментира Иван Иванов общински съветник от СЕК, който добави че:  „Поканените участниците на срещата са били тези общински съветници, които са подкрепили увеличението на такса битови отпадъци и синя зона с 30%.“

„Този случай показва проблемите в управлението на общината и потребността от повече откритост и равнопоставеност в участието на всички политически сили в ключовите дискусии. От тук нататък ще предстой обществено обсъждане на бюджета с гражданите, което по правило би трябвало да предлага възможност за повече прозрачност и ангажиране на широк кръг заинтересовани страни. За съжаление много често дори и тези обществени обсъждания се правят по начин, който максимално да затруднят жителите на общината. През годините е имало случай, в който проектобюджета се публикува малко преди самото обсъждане или изобщо не се публикуват части от него, също така много често срещите се правят в неудобно  за гражданите време включително и в работни часове, което допълнително затруднява желаещите да присъстват. Да не говорим за обсъждания и срещи в залата на Общинския съвет, в които изобщо не са известени всички общински съветници. Ние сме твърдо против тези порочни практики и ще продължим да се борим срещу тях и да ги осветяваме“ – коментира Стоян Царев, зам. председател на Средна европейска класа.

Този случай загатва за динамиката на властта в Община Бургас, осветлявайки потенциалните тайни срещи и договорки, които подкопават основите на демократичното управление и равнопоставеността на политическите партии в процеса на вземане на решения.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Огнен ужас край бензиностанция в Харманли, опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На...