вторник, юли 23, 2024

САЩ отпуска над 4 млн. долара за арменските бежанци от Нагорни Карабах

Date:

Сподели новината.

САЩ ще отпуснат помощ на стойност 4,1 милиона долара за хората, пострадали от ситуацията в Карабах, обяви в изявление Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID), предаде Ройтерс, като припомни, че установяването на пълен контрол върху анклава от страна на Азербайджан доведе до масовото изселване на живеещите там етнически арменци.

Конфликтът между Азербайджан и Армения продължава с години, най-вече покрай отцепническия азербайджански регион Карабах, който бе отвоюван от азербайджанските въоръжени сили през септември. Вследствие на военна операция на Баку близо 120 000 етнически арменци пресякоха границата и потърсиха убежище в Армения, припомня агенцията.

Агенцията на САЩ за международно развитие каза, че допълнителната помощ, която не е била обявявана досега, ще помогне на около 74 000 бежанци и изселени хора от региона, които търсят къде да се установят в Армения. Според изявлението помощта ще повиши хранителните доставки, ще осигури хуманитарна защита и ще улесни спешното настаняване. С отпуснатото ново финансиране стойността на хуманитарната помощ на САЩ за хората от Карабах вече възлиза на почти 28 милиона долара, считано от 2020 г., посочва Ройтерс.

“САЩ стоят зад цивилните, пострадали от военната операция на Азербайджан, и подкрепя усилията на арменското правителство да помогне на хората в нужда”, се казва още в изявлението на агенцията. До военната намеса на Баку през септември Карабах беше контролиран от етнически арменци с подкрепата на Ереван, макар и да е международно признат за част от Азербайджан.

Ръководителката на Агенцията на САЩ за международно развитие USAID Саманта Пауър посети Армения и Азербайджан през септември, след като бойците в Карабах сложиха оръжие пред азербайджанските войски в конфликт, който е още от времето на Съветския съюз, предаде БТА.

“Ние сме безкрайно благодарни на арменското правителство и на арменския народ, че отвориха вратите на своите домове и своите сърца за хората, останали без дом. Ще продължаваме да бъдем до тях в цялата тази криза”, заяви Пауър. Арменците от Карабах – част от Азербайджан, останал извън контрола на Баку след разпадането на СССР през 1991 г., – започнаха да се изселват, след като въоръжените им сили бяха разгромени при операцията на азербайджанската армия, припомня Ройтерс.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Цените на употребяваните електрически коли се сгромолясват! За година струват колкото бензинови

Порталът, специализиран в покупка и продажба на употребявани коли...

Огромна трагедия! Над 50 загинаха при наводнения в Индия

Проливните мусонни дъждове причиниха мащабни наводнения, свлачища и срутвания...

Войната в Косово: когато принудиха Милошевич да отстъпи

Косовската война завърши на 10 юни 1999 г. след...

Петролът поевтинява за трети пореден ден

Петролните котировки се понижават за трети пореден ден в...