Румен Петков: АБВ излиза на протест в подкрепа на правителството!

0
51
rumen petkov
Сподели новината.

„Правителството трябва да получи подкрепа в този парламент“, заяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков и съобщи, че в дебата по внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството, депутатът на АБВ чрез групата на БСП Владимир Маринов ще отстоява тази позиция, предаде Актуално.

„Ние – АБВ, ще участваме в подкрепа на правителството довечера и утре в митингите организирани от парламентарната група и от БСП, и всички нас, като партньори“, заяви още Румен Петков.

„Гарантирането на бъдещето на работата на парламента не означава непременно гарантиране на този премиер“, заяви лидерът на АБВ и подчерта, че патриотизмът не е преданост към премиера, а към държавата.

Той посочи защо е важно парламентът да бъде съхранен. По думите му, разпускането на Народното събрание гарантира този ВСС в този му вид, освен това съдебната реформа не е стартирала.

„Закриването на специализираните съд и прокуратура не е съдебна реформа“, подчерта Петков, убеден, че за да не бъдат за пореден път излъгани гражданите, Народното събрание трябва да продължи работата си.

„22 закона трябва да бъдат приети, за да гарантираме достъпа на икономиката и бит до средствата за възстановяване“, изтъкна Петков. Ако НС бъде разпуснато, този процес се прехвърля за следващата година ще останем единствени в ЕС, които не са започнали усвояването на тези средства и не са гарантирали подкрепа за своята икономика и граждани, предупреди лидерът на АБВ. Ще бъде особено опасно в тези услови, в които инфлацията достига критичните 15 – 16%, редица сектори се свиват заради цената на енергоносителите, най-вече цената на газа, отбеляза той и подчерта, че законодателните стъпки и действия нямат алтернатива.

„Всички опити да се правят странични анализи на Избирателния кодекс и необходими промени в него, подценяват факта, че съставът на ЦИК не е актуализиран и не отговаря на днешната обективна политическа реалност и съответно РИК и ОИК“,посочи още Петков.

„Трябва да сме много внимателни тези дни при провеждането на протестите, каквото и да означава „протест за“ и „протест против“, отбеляза още Петков и настоя организаторите да вземат всички мерки за недопускане на стълкновения и инциденти.

„При всички напрежения и кризи от 1990 г. насам, сега е моментът държавата и институциите ѝ да се обърнат към нацията, също парламентарните лидери и да призоват за разум“, смята той.

„Всеки трябва да отстои своите виждания, своите тези, своите аргументи, но физическият сблъсък между една или друга позиция е абсолютно недопустим“, категоричен е Петков.

--------------------------