Александър Симов: Новата коалиция е ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и ИТН

0
270
aleksandar simov
Сподели новината.

“Факт е, че към момента не мога да приема отказа на Румен Радев да заеме страна в ясно очертания конфликт, който е или връщане на власт силите около Бойко Борисов и мрачното статукво, или макар и трудно, но да продължаваме и да опитваме да направим промени в България. Не мога да приема и заплитането в този абсолютно фалшив курс, че има неясни опити за убеждаване на депутати. Хората гласували за “Има такъв народ” никога не са предполагали, че тяхната партия ще изпадне до нивото на присъдружна на ГЕРБ и ДПС.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Александър Симов в ефира на БНТ.

“Сегашното управление никога не е било подчинено на разбирането няма ляво-няма дясно. Стана ясно, че само с леви мерки може да се постигнат леви резултати и благодарение на БСП беше реализиран най-социалния бюджет, който сме имали по времето на прехода”, каза още Симов за управлението и мерките на левицата.

По думите му за БСП не било никак лесно решението за участие в това управление, защото е наистина трудно социалистите да се впишат в коалиция съставена от толкова много антагонистични помежду си партии. “Когато анализирахме дали трябва да участваме в управлението, решихме, че при сегашната ситуация е необходимо в правителството да има социален вектор. Твърдя, че през последните 6 месеца отстоявахме нашата социална политика и основната роля на БСП е хората да се почувстват защитени в окото на бурята”, допълни народният представител от левицата.

“Нашите бивши коалиционни партньори от “Има такъв народ” вече са участници в разрушаването на 3-ти парламент. Не смятам, че тяхното мнение може да бъде взето за меродавно и не им вярвам, защото не смятам, че настоящото управление може да бъде корупционно, а смисъла му се дължи на мощната антикорупционна заявка, за която ние продължаваме да бъдем длъжници на хората. Изборът на тази сложно направена коалиция продължава да се крепи върху това, че от нея се очаква изчистването на България. Това продължава да бъде кредита на доверието, който кара хората да излизат на площада, за да подкрепят правителството”, категоричен бе Симов за основните приоритети и причините, които карат социалистите да участват в управленската коалиция.

Според него едва ли е щяло да го има спонтанния протест в подкрепа на кабинета от преди няколко дни, ако не е било подлото поведение на новото мнозинство в парламента, което е искало точно преди вота на недоверие да взема главата на председателя на парламента. “Това се е загнездило в главите на новата коалиция от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане и ИТН, и тази проява на абсолютен политически реваншизъм им изигра много лоша шега”, коментира социалистът за новосформираното мнозинство в пленарна зала.

В заключение Александър Симов заяви, че не може да има управление на всяка цена. “А цената на това управление е: изборите са нормален демократичен инструмент. Винаги можем да направим избори.

Миналата година ги направихме 3 пъти и видяхме, че постигането на управление при толкова сложно фрагментирана политическа ситуация съвсем не е лесен процес. Ако направим още едни избори сега мога да кажа, че ще направим още едни и още едни. Затова смятам, че ние дължим да опитаме и да продължим живота на това управление. Имаме добри идеи, които можем да реализираме и това ни кара да потърсим доверие от българските граждани”, завърши той, подчертавайки, че в момента залога не е БСП, а как ще живеят българските граждани в окото на кризата.