Сподели новината.
Международен шофьор, пътувал от Северна Италия до Мюнхен, се изолира доброволно в свой офис в Пловдив. Мярката 45-годишният тираджия предприе от грижа към най-близките си хора, въпреки че няма признаци за Covid-19, пише „Марица“. Мартин Кирчев вече десети ден прекарва заключен и в изолация. Вместо да ползва полагащата му се почивка от 14 дни между два курса, той избра да се постави под карантина, за да предпази близките и приятелите си от евентуално заразяване. Отцепил е района с въже и не допуска никой да приближава входната врата на помещението. Как се издържа 14 дни сам между четири стени, какво ти липсва най-много в дните на изолация, както и как реагираха държави като Италия и Германия в началото на пандемията, разказва международният шофьор от Пловдив. Решението за самоизолация взех сам и веднага щом се прибрах в Пловдив, реших да се усамотя в офиса си. В него имам почти всичко необходимо, но ми тежи малко, че не мога да излизам. Вече имам нужда да се разтъпча, тъй като от дни крача в една стая и се чувствам като затворник, споделя Кирчев. Обяснява, че от 10 години работи като международен шофьор, пътувал от Северна Италия до Мюнхен. Това ми е работата, единия ден съм в Германия, другия – в Италия. Когато ми свърши смяната, не се прибрах вкъщи при съпругата и детето умишлено, за да ги предпазя от евентуално заразяване. Вече 8-9 ден нямам симптоми, обяснява мъжът.

И допълва, че веднага щом пристигнал в Пловдив, уведомил властите, подписал декларация за спазване на карантината, дори поискал да си направи тест, ала тогава му обяснили, че все още няма такава лаборатория в Пловдив. Новината за самоизолирането семейството му приело спокойно, без излишна паника и вайкане. Съпругата ми е силна жена, свикнала е да се справя сама заради дългите ми курсове, обяснява Мартин. И допълва, че всеки ден се грижи умът му да бъде зает с нещо, така хем времето минава по-бързо, хем поддържал висок духа си. Смята, че повечето е минало и оставащите няколко дни, докато се усети, ще изтекат много бързо, шегува се мъжът. „Аз съм от поколението, което е минало през казарма, така че духът ни е запазен и кален от казармата и много други тежки ситуации. Преживели сме всякакви кризи, включително финансови. А и не сме на 18 години, че да изпадаме в стрес и паника за това, че сме останали 14 дни вкъщи, смята Мартин. Съпругата му помага много във времето на самоизолация.

l

Смята, че взетите мерки в страната ни са навременни, и вярва, че размерът на епидемията няма да стигне тези в Италия. Притеснява се обаче, че те могат да бъдат провалени от завърналите се от чужбина, които не спазват карантината и не осъзнават какво могат да причинят на близките и на държавата. Смята, че институциите в България са по-отговорни от тези в Европа. Сегашната ситуация ще запомни единствено с глупостта на хората – тяхната безотговорност и взимането на нещата на шега. Разказва, че преди да се прибере от Италия, минал през магазин в Мюнхен. „Забелязах, че половината магазин кашляше и най-вероятно вече беше заразен, а на никого не му правеше впечатление това. А имаха достатъчно информация за ситуацията с разпространението на коронавируса в Европа. Докато траел курсът му в Италия, пък по радиото тръбели за 120 заразени. Никой обаче не обръщал внимание на това. Те ходеха по магазините, работеха, играеха футбол, прегръщаха се и се целуваха, нещо типично за италианците, те са топли хора. Така заразата пламна за дни. След 20 дни болните вече бяха над 60 000. Мерките ги взеха много след нас. Дори при заболели от 30-40 хиляди, те сякаш още неглижираха проблема. Мартин не смята скоро да се отправя на нов курс, поне не по-рано от есента.