Разкритие! 10 банди крадат из София, вижте кои са най-застрашените квартали

0
501
1541759764 3
Сподели новината.
Крадците ни следят 15 дни преди да ни оберат жилището. Времето използват, за да проучат в колко часа набелязаните собственици излизат за работа, кога се прибират, обичат ли да ходят по заведения и имат ли охрана.
„В момента има близо 10 банди, които са съставени от професионалисти. Те тормозят и нас, и гражданите на София, като работата ни по тях не спира“, заяви пред „Телеграф“ шефът на Криминална полиция в СДВР Ангел Бадънков. Той отчете, че от началото на годината до момента са разбити 20 групи обирджии, но на тяхно място винаги се появявали нови.
Набелязване
Закоравелите бандити никога не влизали в жилища на случаен принцип. Разполагали с предварителна информация каква би могла да бъде плячката им. Не ги привличали нито скъпи телевизори, нито техники, а само ценности и пари кеш, разказаха разследващи. Най-нападани и обирани били кварталите по Южната дъга на Околовръстното шосе като „Бояна“, „Драгалевци“, „Гоце Делчев“ и др.
Информацията за това какво има в жилищата издавали обикновено бивши служители на въпросните собственици, които им имали зъб. Имало дори случай, при който уволнен шофьор на бизнесмен дал скица на къщата и местонахождението на сейфа, както и модела и ключалката му на бандитите. След месец проучване касата изчезнала.
Фейсбук
Напоследък бандите имали хора, които се специализирали в проследяване на жертвите във Фейсбук и Инстаграм. Целта им била да сигнализират, когато мъжа или жената се отбележат, че са на почивка в чужбина.
„На колкото по- екзотични места се тагват, толкова по-примамливи стават за крадците. Затова апелираме хората да качват всякакви материали, след като се прибрали от воаяжа“, казват ченгета. Във всяка от десетте банди, имало освен по един компютърен спец, но още поне трима човека, които извършвали удара. Двама влизали в жилището и го обръщали с хастара нагоре, другият дебнел край обекта за нежелана компания от полиция или някой любопитен съсед.
На частно
Към всяка от групите работели на хонорар ключари и т.нар. чупачи на брави и сейфове. „Тези хора са напълно легални, имат си ателиета, денем работят по всяка буква от закона, чукат и на касов апарат всяка услуга. Но през нощта действат на хонорар. Обикновено ги спазаряват да отключат някоя по-засукана брава срещу процент от откраднатото“, обясниха криминалисти. Имало няколко случая в домове на известни българи, за които били викани лицензирани отключвачи, а после сами се хвалели в подземния свят, че взели половината от плячката. После на разпитите обяснявали, че при тях дошли хора, казали, че са собственици и ги помолили да им отключат вратата, защото си забравили ключовете вътре, споделят ченгета. Имало и момчета, които на жаргон наричали чупачи, защото не отключвали сейфове и ключалки, а директно ги разбивали за броени секунди.
Набелязват жилища със стотинки
За разлика от по-престижните квартали, в по-крайните като „Люлин“, „Надежда“, „Обеля“, „Христо Ботев“ крадците действат като набелязват апартаментите. „Най-новото, което сме засекли и вече работим по няколко човека от контингента, е слагането на стотинка на изтривалката. Целта е да се разбере дали има човек си е у дома“, обясниха криминалисти. По думите им апашите слагали по 10 и 50 ст. в единия край на изтривалката и ако човек се прибере, винаги ги взима. Това е знак да не се напада. „Става въпрос за криминално проявени лица, които минават, оглеждат жилището и след няколко часа го разбиват. Там няма проучване, а се ориентират по вратата.

--------------------------