Пуснаха отново голяма мощност в АЕЦ Козлодуй

0
122
768x432 6 3
Сподели новината.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ отново работи. Той бе включен след 21 часа тази вечер, съобщиха от пресцентъра на централата.

След подмяна на дефектния елемент от системата за възбуждане и извършване на необходимите проверки е потвърдена нормалната работоспособност на всички системи и съоръжения.

Мощността на пети блок плавно се повишава в съответствие с технологичния регламент и съгласувано с Електроенергийния системен оператор.

Шести блок на атомната централа работи съгласно планирания график за електропроизводство, се казва още в съобщението.

Припомняме, че рано тази сутрин пети блок бе изключен от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част, съобщават от централата.

Реакторът бе спрян със сработване на аварийна защита. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми.

Няма опасност от изтичане на радиацияИнцидентът е станал далеч от реакторната зала.

След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

До един месец трябва да се направи анализ на причините за възникването на аварийната ситуация.

Примомняме, че през месец май имаше друг инцидент в ядрената централа, който беше оценен с ниво 0 на опасност.

--------------------------