Германия въвежда авариен режим

0
38
9999999999999999999
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament Deutscher Bundestag , on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany
Сподели новината.

Германия ще влезе във Фаза 2 от своя тристепенен авариен план при недостиг на газ в четвъртък, но клауза, която позволява да се увеличават цените за газ към крайните клиенти, все още няма да бъде задействана, според източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

 

Фаза 2 е предвидена да действа в случаите, когато правителството вижда висок риск от дългосрочен недостиг на газ и теоретично дава възможност за повишаване на цените на синьото гориво за индустрията и домакинствата и по този начин да се постигне намаляване на търсенето.

 

Изправена пред намаляващите газови потоци от основния си доставчик Русия, водещата европейска икономика е във Фаза 1 от своя план за извънредни ситуации още от края на март.

 

Преминаването към Фаза 2 вече беше обект на спекулации, след като руският доставчик „Газпром“ намали потоците през газопровода „Северен поток 1“ до едва 40% от капацитета миналата седмица.

 

Министерството на икономиката отказа да направи изявление преди планираната за днес пресконференция.

 

Русия за пореден път намали доставките на газ за Европа, като не остави никакво съмнение в Европейския съюз, че „Газпром“ е главната бухалка в енергийната война на Кремъл. Европейците вече не вярват в „техническите причини“ за прекъсването на доставките и се подготвят за пълна газова блокада от страна на Русия.

 

В условията на най-голямата енергийна криза от 70-те години на миналия век насам няколко държави вече предприеха извънредни мерки и са на път да ограничат потреблението на газ – първо доброволно, а след това и принудително.

--------------------------

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here