Сподели новината.

Последствията за собственото дете на бащата-агресор, ударил по главата съученичка на дъщеря си в сряда, ще са трагични за психиката му. Детето ще остане с впечатлението, че така се решават споровете. Това каза психологът Ина Антонова в Сутрешния блок на БНТ.

Психологът не изключи възможността бащата да е „бил същата жертва на наблюдение на модел, който вече е пренесъл в собствения си живот“.

„Агресията в обществото ни е факт. Ние ежедневно наблюдаваме, че спорове се решават по този начин. Такъв пример даваме на децата си. Не опитваме да обясним, че това не е редно, че може би има и друг начин. Не опитваме да наведем децата си на някакъв стил на комуникация, а ги правим социално неадекватни. И може би този родител, аз не познавам човека и това е лично мнение, което ще изкажа, но може би този човек е бил същата жертва на някакво наблюдение на някакъв модел, който вече е пренесъл в собствения си живот. Оттук нататък той става некачествен като възпитател в примера си и няма никакво връщане назад. Но, за съжаление, много малко се търси психологическа помощ в такива случаи“, коментира тя.

Според Антонова българското семейство е изключително изнервено, незадоволено и критично настроено към абсолютно всичко, което се случва.

„Никога не търсим първопричината в себе си. В това, че нещо не е наред. И винаги се обръщаме към стресорите и казваме „Този е виновен, онзи е крив“, винаги сме онеправдани, нещо не ни е угодено. А всъщност не се грижим обществото ни да изглежда по един по-добър начин. Ако ние обърнем малко повече внимание на семейството, а не на бизнеса… Предполагам, че случаят с този мъж е това, че той е бил откъснат от ежедневните си занимания, а той е бил увлечен от това да изхранва семейството си“, каза още тя.

Поводът за проявата на агресия над малолетна беше това, че двете приятелки петокласнички са се загубили в района на училището. Едното момиче започнало да търси родителите си по телефона, а другото му забранило да говори, за да не им се карат.