Сподели новината.

Статистиката за деветмесечието на 2019 г. показва, че 387 са регистрираните жертви на трафик, 258 от тях са с цел сексуална експлоатация, 56 с цел принудителен труд, а 51 са бременни жени с цел продажба на новородено дете. Данните бяха изнесени по време на пресконференция в Националната комисия за борба с трафика на хора /НКБТХ/, като те са предоставени от прокуратурата и са изготвени на база досъдебните производства. Събитието е по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора, предава БТА.

Отбелязва се спад при непълнолетните пострадали, те са 32, според съдебната статистика. Продължава да бъде висок процентът на пострадалите от трафик жени – 85 процента. От Агенцията за закрила на детето изведоха информация, че за 2018 г. са регистрирани 23 деца станали жертва на трафик.

По данни от държавното обвинение наблюдаваният брой досъдебни производства за трафик на хора са 250, а новообразуваните разследвания са 50 броя.

Зам.-директорът на ГДБОП Любомир Янев изнесе информация, че от началото на годината досега са проведени 12 полицейски операции срещу трафика на хора, като осем от тях са съвместно със структури от държави в ЕС. Задържани са 40 участници в престъпни групи.

Регистрирани са 593 жертви на трафик на хора, като разликата със статистиката за деветте месеца е поради проведена наскоро голяма международна акция срещу трудовата експлоатация.

По думите на зам.-председателя на НКБТХ и зам.-министър на правосъдието Николай Проданов темповете на нарастване на броя на жертвите на трафик трябва да се задържат, а след това да се правят опити за намаляването им. Той каза още, че трябва да се обръща внимание на гражданите по темата, за да бъдат те самите по-бдителни.

Част от методите за привличане към трафик с цел сексуална експлоатация са чрез насилие и заплахи, както и емоционално сближаване, което прераства в принуждаване. Друг метод е предлагането на по-добри условия за работа в чужбина. Интернет също е основен начин трафикантите да се свързват със своите жертви.

В днешния ден НКБТХ дава старт, съвместно с ГДБОП, на информационна кампания с фокус върху правата на жертвите на трафик на хора. Видеоклип по темата на български, английски и руски език ще бъде разпространен, както и други материали. Кампанията ще се проведе в 24 страни, тя е по инициатива на Европейската мрежа за превенция на престъпността и Европол.