Прокуратурата в Украйна уличи трима бойци от „Вагнер“ за убийства в Киевска област

0
94
12 4
СНИМКА: ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА УКРАЙНА
Сподели новината.

Главната прокуратура в Украйна публикува имената на петима военнослужещи от руската армия и трима членове на частната военна компания „Вагнер“, които са участвали в убийството на кмета на село Мотижин в Киевска област и нейното семейство, а също и в изтезания до смърт на цивилни по време на окупацията на територии в Киевска област, съобщи Главната прокуратура. Това е първият случай, когато за военни престъпления в Украйна са уличени бойци от „Вагнер“.

Установените от украинските власти заподозрени са:

Старши лейтенант Олег Крикунов – командир на взвод на 37-а отделна мотострелкова бригада от 36-та комбинирана армия

Сержант Чингис Гончиков – командир на отряд, командир на бойна машина от 37-а отделна мотострелкова бригада от 36-та общовойскова армия

Сержант Александър Ванчиков – командир на 37-ма отделна мотострелкова бригада от 36-та общовойскова арми

Сержант Магомедмирза Сюлейманов – командир на бойна машина от 37-ма отделна мотострелкова бригада от 36-та общовойскова армия

Старши лейтенант Виталий Дмитриев – командир на взвод на 37-а отделна мотострелкова бригада от 36-та общовойскова армия

Сергей Сазанов – член на частната военна компания „Вагнер“

Сергей Сазонов – шофьор на частната военна компания „Вагнер“

Александър Ступницки – разузнавач и сигналист на 1-ви разузнавателно-щурмови взвод и разузнавателно-щурмова рота на частната военна компания „Вагнер“.

Според събраните от обвинението факти, на 25 март 2022 г. заподозрените – руски военнослужещи и членове на ЧВК „Вагнер“ – са пристигнали в къщата на кметицата на Мотижин Олга Сухенко. Руснаците отвлекли Сухенко, мъжа й и сина й и ги отвели във временната си база. Там са измъчвали задържаните в опит да получат информация за въоръжените сили на Украйна и данни за отбраната. Пред очите на майка му синът на Сухенко е прострелян в крака и след това в главата.

По подобен начин бил измъчван и съпругът на селската кметица – Игор Сухенко. Цялото семейство е загинало от множество огнестрелни рани. Тялото на изчезналата жена беше открито на 3 април след оттеглянето на руската армия от Киевска област.

Друга жертва, цивилна жителка на селото, е била убита, а баща й е бил арестуван и държан дълго време в сграда със завързани очи и ръце без вода и без храна. До смърт са измъчвани и двама членове на обществената организация „Патриот“. Телата им са открити с множество огнестрелни рани.

Заподозрените от последния списък на прокуратурата са уличени в 14 случая на малтретиране на цивилното население, от тях само трима души са оцелели.

Всички заподозрени са били уведомени за повдигнатите срещу тях обвинения по част 1 и част 2 от чл. 428 на НК на Украйна за нарушаване на законите и обичаите за водене на война.

--------------------------