Продължаваме промяната оттегли кандидатурата на Никола Минчев

0
30
111111111111111111111111111
Сподели новината.

„Продължаваме Промяната“ оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание. Това съобщи на брифинг в Народното събрание съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев.

Решението е взето на заседание на ПГ на „Продължаваме промяната“.

 

„Не смятаме, че можем да продължим по този начин и да вкараме страната в конституционна криза. Затова даваме крачка назад. Не искаме да сме пречка за ГЕРБ, ако успее да събере мнозинство, за да има председател на парламента“, заяви Асен Василев.

„Ясно заявихме, че сме конструктивна опозиция, ще гласуваме против кандидата на ГЕРБ, ще видим дали ще подкрепим някой от кандидатите на другите партии, добави още той и добави, че ротационно председателство би било силно неефективно и ПП няма подкрепи предложението на „Демократична България“.

„Имаме победител в изборите, който не може да събере съгласие даже за избор на председател на НС, камо ли за кабинет. Това да свалиш правителство на ПП и единственият ти план за създаване на кабинет да искаш подкрепа от същата тази партия – това е малоумно“, каза Василев.

„Няма да подкрепим ГЕРБ, ще бъдем конструктивна опозиция“, заяви Кирил Петков.

Припомняме, че днес 48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация.

След две гласувания в два тура и множество почивки – до разбирателство не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

--------------------------