Сподели новината

България ще премине към Лятно часово време в нощта срещу църковния празник Благовещение.

В 3 часа сутринта на 25-и март ще трябва да завъртим стрелките на часовника с час напред. В този ден ще спим с един час по-малко.

Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин. На практика, обаче, идеята е приложена за първи път в  Германия по време на Първата световна война. Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 3,00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Преминаването към него се налага, тъй като остава дума за система, „спестяваща“ от дневната светлина. Тя се използва най-често в районите с умерен климат, където в зависимост от сезона се наблюдават значителни промени в съотношението между светлата и тъмната част от денонощието. Според някои експерти, нуждата от смяна на времето вече е отпаднала и носи повече негативи, отколкото ползи, най-вече за здравето на хората.

Тази година Европейският парламент призова за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите приеха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук