Предложение: Увеличаване на минималната заплата и намаляване на ДДС на храни

0
86
1280 840 zaplata pari
Сподели новината.

„БСП има последователна позиция още от първия ден на войната, че няма как с изпращане на оръжия и боеприпаси да се търси мир. В крайна сметка и българското общество, и българските граждани ясно заявяват, че не желаят да се изпраща такава подкрепа, и че искат мир. Така че войната трябва да свърши с мирни средства, с диалог и дипломация.“ Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“.

Той допълни, че левицата не е извивала ръцете на никого, а е заявила своята позиция. „Ако българското правителство изпрати боеприпаси и въоръжение в Украйна, БСП няма място в тази коалиция“, категоричен бе той.

Свиленски обясни, че различни проекти бяха представени в пленарната зала, но благодарение на разговорите, които БСП води, се е взело решението, което наистина ще помогне на Украйна: „Постигнахме едно решение, което дава възможност на Украйна да си изнесе зърното, да си изнесе евтината електроенергия, да получат подкрепа за желанието им за членство в ЕС. Все неща, от които Украйна има нужда“, посочи той.

Георги Свиленски бе категоричен, че в тази ситуация никой от коалиционните партньори няма да напусне коалицията, тъй като решението е подкрепено от 200 народни представители.

„Благодарение на БСП в Украйна няма да се изпраща въоръжение и боеприпаси. Благодарение на цялата коалиция и подкрепата на опозицията, Украйна ще получи необходимата подкрепа, която самите те искат“, каза още той по темата.

Председателят на парламентарната група на “БСП за България“ ясно заяви, че от България за Украйна не се изнасят въоръжение и боеприпаси, а който твърди обратното лъже. „България изпраща оръжие да 60 държави, с които има договор повече от 30 години, но оттам нататък какво те правят България, българското правителство и българският министър на икономиката не носят отговорност“, обясни той.

Социалистът бе категоричен, че страната ни не може нито без руски газ, нито без руски петрол. „Аз съжалявам, че България винаги най-стриктно и точно спазва всички санкции и мерки, а други държави се възползват от тях или ги заобикалят. Така че препоръчвам на българското правителство да отстоява българския национален интерес, а той е българското общество и икономика да има петрол и газ на достъпни цени. Цената трябва да бъде такава, каквато е договорена, правителството трябва да продължи разговорите с “Газпром“, а ако не успее, да компенсира българските граждани и бизнес“, обясни той.

Според Георги Свиленски българските граждани и икономика очакват да бъдат подпомогнати в тази криза и затова левицата предлага своя пакет от икономически мерки в актуализацията на бюджета. Част от тях са таван на регулираните стоки, намаляване на ДДС на българските зеленчуци и стоките от малката потребителска кошница, увеличаването на минималната работна заплата.

Във връзка с изкупуването на зърно от държавата социалистът обясни, че с тази мярка ще се гарантират доставките на българите на зърно, защото не се знае колко ще продължи тази война. „Българското правителство трябва да се грижи не само за днес, а за следващите години напред. Така че това са правилни действия и те трябва да бъдат подкрепени“, смята социалистът.

По казуса с протестите на превозвачите Свиленски обясни, че имат своето основание за желание да бъдат подкрепени, тъй като всеки един бизнес страда и допълни: „Препоръката ми е, че чрез стачки и протести няма да стане. При един разговор и проява на разум, може да бъде намерен баланс“, посочи той.

Според Георги Свиленски плаващите мнозинства не са най-доброто нещо, когато от страна на опозицията го правят не с цел по-добро решение, а с цел интрига вътре в коалицията. „От такива случаи няма полза нито за обществото, нито за държавата. Така че по-добре е коалицията да си говори, да се повиши качеството на диалога и в пленарна зала да влиза законодателство, което е гарантирано с гласовете на управляващото мнозинство“, заяви той, като допълни, че в момента няма полза от избори.

--------------------------