Подгониха рядък наглец в Берковица

0
123
768x432 1 4
Woman hand holding credit cards and using smartphone for shopping online with payment on internet banking.
Сподели новината.

Мъж, представил се за служител на банка, измамил жена и опитал да отнеме от нея 149 000 лева, съобщава прокуратурата.

А.Н., жителка на гр. Берковица, получила обаждане на мобилния си телефон от непознат за нея мъж на 6 август 2021 г. Той твърдял, че работи в банката, в която жената имала сметка. Мъжът я уведомил, че са постъпили данни за злоупотреба с личните й данни и са направени опити за нареждане на парични суми от банковата й сметка.

Измамникът свързал пострадалата със служител от отдел „Информационни технологии“ на банката, който я убедил да изтегли мобилното приложение „Any Desk“. Също така тя му предоставила код за достъп до телефона си, което според компютърния специалист било нужно, за да се сканира за вируси и да се установи причината за преводните нареждания. Той предложил на А.Н. да й съдейства и за да я убеди в достоверността на действията си, й изпратил снимка на наличността по нейната сметка.

В това време жената проверила сметката си чрез мобилното приложение на банката и установила, че наличната сума действително е значително по-малка.

Пострадалата посетила клон на банката в града и информирала служител за случилото се. Той потвърдил за извършени пет нареждания от сметката й към фирма „Д.Т.“ ЕООД, а сумите били блокирани. Впоследствие 119 000 лева били възстановени към сметката й, но останалите 30 000 липсвали.

По случая започнало разследване, което установило управителят на фирмата „Д.Т.“ ЕООД. Събрани са доказателства, че И.Б. изтеглил в брой 10 000 лева и превел с платежно нареждане 19 700 лева по сметка на фирмата му в друга банка.

И.Б. обаче не се признава за виновен и посочва, че друг мъж- Х.К. го помолил да направи паричен превод към банковата сметка на фирмата му, а при постъпването на сумата той трябвало само да я изтегли и да му я даде.

Привлечени като обвиняеми са двамата мъже И.Б. на 52 години и Х.К. на 50 години. При проведената очна ставка между тях не са отстранени противоречията помежду им.

По делото са събрани доказателства, които безспорно установяват вината на извършителите на престъплението – банкови извлечения и справки, заверени копия на платежни нареждания, заключението по назначената и изготвена съдебно-икономическа експертиза, докладна записка с анализ на трафични данни, протоколи за разпит на свидетели.

Към момента причинените на пострадалата щети в размер на 30 000 лева не са възстановени.

Предстои делото да продължи в съда

--------------------------