вторник, април 23, 2024

Депутатите прекратиха концесията на пристанище Росенец

Date:

Сподели новината.

Забранява се продажбата на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход или изнасяни от Русия, реши парламентът. 

Това стана чрез приетия на второ четене Закон за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

 

Вносители са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Забранява се трансферът и транспортът, както и продажбата на купувачи в други държави от ЕС или извън него, на нефтопродукти, получени от суров нефт, внесен въз основа на дерогация, разрешена от МС.

Изключения се правят при продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна на нефтопродукти, изброени в приложение от регламент на ЕС, получени от суров нефт, при условие, че са предназначени само за употреба в Украйна и не се цели заобикаляне на забраните, съобщава БТА.

Също така,  депутатите изненадващо одобриха прекратяването на концесията на пристанищния терминал „Росенец“, който се използва само от „Лукойл Нефтохим Бургас“ за товаро-разтоварни дейности.

Въпреки че поправката на Петър Чобанов от ДПС беше отхвърлена от ресорната комисия вчера, днес в края на дебатите по въпросите за дерогацията на „Лукойл“ текстът беше приет с промени в Закона за концесиите.

Забранява се възлагането на концесии за дейности в стратегически обекти, засягащи продукти спрямо лица по чл. 5 по Регламент 833, които са руски граждани или физически или юридически лица, образувания или органи, установени в Русия.

Забраната касае и вече възложени концесии, които следва да бъдат прекратени в едномесечен срок. Става въпрос именно за концесията на „Лукойл Нефтохим“.

От 177 гласували, 109 депутата бяха „за“, „против“ гласуваха само от „Възраждане“. Интересно гласуваха от „Продължаваме промяната“ – 26 от членовете на парламентарната група реално застанаха в подкрепа на “Лукойл”, гласувайки “въздържал се”, а само 4-ма поискаха “Лукойл” да загуби концесията на терминала. Останалите 23-ма членове на групата дори не гласуваха.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Потресаващо зверство на българин в Англия

Българин е осъден на 7 години затвор за изнасилване...

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...