Сподели новината.

След като вече съществува „Планът Бачийски“, с който общинският съветник Константин Бачийски иска превръщането на авиобазата в Равнец в безмитна зона с карго летище, днес в залата на Общински съвет имаше десант „Бачийски“. Куп негови симпатизанти присъстваха в залата на местния парламент. Те настояваха да бъде отхвърлена докладната на Община Бургас, с която се искаше приемане на парцеларни планове за утвърждаване на трасета за елементи на техническата инфраструктура.

От администрацията поискаха в територията да има изграждане на общежития за работещите, детска градина, обслужваща зона с паркинг и търговски обекти, зона за спорт и отдих. Целта била да се осигури привлекателна среда за труд, бърз достъп от дома до работното място и социално обслужване.

По темата първи се изказа полк. Георги Георгиев, който е последният командир на летището: „Летището го има от 1951 г. и през цялото си съществуване на него се провеждаха полети. То е уникално за България. Хангарите, които можеха да предпазват от ядрен удар, не издържаха на набезите на циганите. Летището може да се използва като карго. Нека вземем пример от други държави, където стари военни летища се използват за различни начинания“, каза той под аплодисментите на съмишлениците на Бачийски.

От администрацията, в лицето на арх. Веселина Илиева, се поопетлаха в опитите си да контрират аргументите на Константин Бачийски, с които ясно доказа, че неговият план за Равнец е много по-стойностен от този на общината. Освен това, „Планът Бачийски“ ще носи позитиви на Бургас за 40-50 години напред.

„Теренът е прехвърлен на Община Бургас под условие – да се запазят летателни полета. Летището ще бъде несъвместимо с изискванията, ако се изпълнят плановете на Общината. Не трябва да има никакви пречки по пътя на самолетите. Ако искаме някога наистина да развием Равнец, то трябва да запазим възможността за полети“, каза Бачийски.

От БСП и групата „Заедно за Бургас“ също подкрепиха съветника от СЕК, като поискаха докладната да бъде оттеглена от кмета Димитър Николов.

В крайна сметка изглежда, че дори и бургаският градоначалник се убеди в правотата на Бачийски. Димитър Николов клекна пред аргументите на общинския съветник и оттегли докладната си.