Сподели новината.

Гледайте Асен Блатечки и Калин Врачански в пиесата „Емигранти“ от Славомир Мрожек на 2 септември от 19.30 часа в Бургас. Спектакълът гостува в морския град благодарение на културна организация „Арт ателие“, театрална формация „Мелпомена“ и Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Режисьор на постановката е самият Асен Блатечки, а сценография и костюми – дело на Антония Попова. В спектакъла участват Асен Блатечки и Калин Врачански.

В пиесата си „Емигранти“ Славомир Мрожек представя проявата на безплодните опити за себереализация. Мрожек описва картина на съжителството на двама сънародници – интелектуалеца АА и обикновеният работник ХХ. Действието се развива в една обстановка, няколко часа в навечерието на Нова година. Героят на Асен Блатечки е типичният емигрант от преди 20 години, от тези емигранти в началото на демокрацията, които имаха възможност да бягат. Общ работник, избягъл от родното си място, за да спечели пари, и мечтае като се върне да покани на празненство целия град, за да видят всички, че „стопанинът се е върнал от чужбина“.

Героят на Калин Врачански е абсолютен антипод – върховния интелектуалец, вероятно напуснал родината си по идейни причини. Като че ли, всичко разделя тези двама души. Единствено фактът, че са чужденци в страната, в която се намират им предоставя малкото допирни точки в ограниченото и студено жизнено пространство.

Режисьорът на постановката и актьор Асен Блатечки казва: „Това е една пиеса, която нито осъжда, нито поощрява, нито поучава, тя просто наблюдава отстрани една такава съдба – на емигранта. Това всъщност е пиеса за топлотата, радостта, приятелството, възможност да прегърнеш някой и да му кажеш една топла дума“.

Премиерата на пиесата ще бъде на 2 септември от 19.30 часа на сцената на ДНА.

Билети се продават на каса „Часовника“ /до Общината/.