Първото тестване на ученици мина! Ето колко и къде има заразени

0
311
89896986688
Nurse holding test tube with blood for 2019-nCoV analyzing. Novel Chinese Coronavirus blood test concept
Сподели новината.

Първото тестване на учениците от първи до четвърти клас започна днес в 13 области в страната и това е нов начин да осигурим безопасна среда в училище. Тествани днес са 37 832 ученици, от тях има пет положителни проби: две – в София, по една – във Варна, Добрич и Пазарджик, съобщи БТА, цитирайки информация от брифинг на служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков. Той представи информация за това как е преминало първото тестване срещу COVID-19 на малките ученици в страната.

Министърът уточни, че учениците от 2 538 паралелки са били в присъствено обучение. От тях 1471 паралелки са в София, а другите – в останалите 12 области на страната, за които бяха осигурени щадящи тестове за малките ученици.

Днес са тествани също 2717 учители, като има шест положителни проби: три – във Варна, по една проба в Габрово, Добрич и София, съобщи министър Денков. Той каза, че са тествани и 1507 служители, които са непедагогически персонал. От тези тествания също има три положителни проби: две – във Варна, и една – в София.

Допълнително в склада в село Лозен пристигнаха 86 000 теста и утре те ще бъдат разпределени за училищата в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца, каза министър Денков.