Ето коя ваксина не трябва да си поставят младите! Нужен бил локдаун

0
152
vaksina
Сподели новината.

„Това е бедствие. Трябват мерки, сходни с локдаун“, заяви водещият германски вирусолог Кр. Дростен. Той смята, че сегашните ограничения не са достатъчни. Има и предупреждение млади хора да не се ваксинират с Moderna, съобщава „Дойче веле“.

Данните на института „Роберт Кох“ сочат, че е достигнато рекордно ниво на новите инфекции с коронавирус: почти 40 000 в рамките само на един ден. Нивото на инфекциите на 100 000 души за седем дни се повиши до 232,1. За едно денонощие са регистрирани 236 смъртни случая, свързани с Ковид-19. Болниците също се пълнят с все повече пациенти с Ковид-19.

По-строги мерки на работните места

„Нуждаем се от въвеждане на ограничения на работните места, като там се допускат само ваксинирани, преболедували и тествани“, каза шефът на германското сдружение на лекарите от спешната и интензивна медицина Кристиан Караянидис. „Видя се, че тази мярка се отразява положително и на нивото на ваксинациите“, казва лекарят и добавя:

„Колкото по-ниско е нивото на ваксинациите на определено място, толкова по-пълни са интензивните отделения там“. Той пледира също за бързо провеждане на опреснителни, т.нар. бустерни ваксинации – първо на по-възрастните, а след това и на останалите.

Сходно мнение изрази водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. В своя подкаст той заяви: „Сега сме в по-лошо положение, отколкото преди една година. Намираме се в ситуация на бедствие. Трябва незабавно да се предприеме нещо“.

Ограничаване на контактите и ваксиниране

Според него, сегашните ограничения няма да са достатъчни, за да предотвратят новата вълна от пандемията през идващата зима. Вирусологът от берлинската клиника „Шарите“ смята, че са нужни мерки за ограничаване на контактите между хората. „Нека си го кажем ясно – мерки, сходни с локдаун“, каза Дростен. Другата важна мярка, според него, е напредък във ваксинациите.

В спешно съобщение на Постоянната ваксинационна комисия в Германия днес предупреждават, младите хора под 30 години да не се ваксинират с препарата на Moderna, защото има повишена опасност от възпаления на сърдечния мускул. Експертите препоръчват за тези млади хора ваксината на BionTech/Pfizer.

--------------------------