Сподели новината.

Заплатите на бургаските общински съветници ще се коригира със знак плюс ако мине предложението на председателя на ОбС Бургас проф. Севдалина Турманова. То е да бъде увеличена със 180 лв. заплатата на кмета. Мотивите са Постановление на Министерски съвет от 1 януари 2020 г. за нов размер на минималната месечна работна заплата за страната от 610 лв. Отделно месечното възнаграждение на кмета не е променяно от 2016 година.

С днешна дата то е 1800 лв. и трябва да стане 1980 лв. В докладната записка „във фокус“ бива сложен Димитър Николов, но малко известен факт е, че корекциите ще засегнат общинските съветници и самият председател, който в случая е вносител на докладната записка. Възнаграждението на местните избраници се формира по ясна формула- всеки съветник се разписва срещу месечен хонорар, представляващ 54 % от заплатата на председателя на ОбС- Бургас, който пък взема възнаграждение, равняващо се на 90 % от това на Първия в общината. След промените на предстоящата сесия проф. Турманова ще се разписва срещу 1782 лв., вместо досегашните 1620 лева. 878, 40 лв е заплатата досега на всеки съветник. Тя би трябвало да набъбне на 962,28 лв. Тези пари се вземат за явяване на едно заседание на ОбС месечно и за членство в поне една от постоянните комисии на местния парламент, които провеждат максимум едно или две заседания.

Някои биха посочили проф. Турманова едва ли не, че покрай кмета, ще се вдигне нейното възнаграждение както и това на съветниците. Запознати обаче биха опреснили паметта с искането на предишния председател на ОбС Костантин Луков. Настоящият редови общински съветник защитаваше теза, че кметската заплата трябва да е близко до тавана от 4600 лв. До официална докладна записка не се стигна тогава, като най- вероятно е бил спрян. Навярно от самия Димитър Николов. Той за разлика от много други свои колеги общински кметове в татковината, не се възползва от възможността да взима повече независимо, че се откроява като работохолик и мениджър, оглавява вторият по- големина българки град и четвърти по население.

Ако не бе реакцията извън Луков преди, то заплатата на тогавашният предедател щеше да скочи на 4140 лева, а тази на общинските съветници– до 2235, 60 лева.

Разнопосочни са мненията колко точно заслужават народните избраници в морския град. Конкретно за съветниците е обществена тайна кой какъв личен имотен и бизнес интерес има, и какъв точно интерес има, за да влезе в ОбС.

Има разбира се и съветници, които се издържат почти изцяло от заплатите си в ОбС и реално политиката им служи за прехрана.

Юниконбг