Сподели новината.

Специфичната болнична мрежа в област Бургас не позволява да се обособи една болница само за COVID-19 и тя да задоволи нужния брой легла. Такава реорганизация ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания, заявиха от Областния щаб за борба с коронавируса след днешното си заседание. На него са обсъдени постъпилите указания от Министерство на здравеопазването за организиране на една болница, в която да се лекуват единствено болни от коронавирус. Според указанията това е необходимо да се случи при хипотеза, че на ден се регистрират по 600 положителни за коронавирус на 100 хил. население, пише „24 часа“.

Мнението на щаба е, че за Бургас по- работещо ще е да има „чисти от COVID“ болници. В Поморие и Средец имало специалисти и там можело да се лекуват белодробни заболявания от друга специфика, типични за зимния сезон, както и хронични проблеми. Така, в някаква степен ще се помогне на Белодробната болница в Бургас, в която сега половината легла са за Ковид, уточниха от щаба.

Неизбежно е в тези лечебни заведения да попадат и пациенти с клинична картина на COVID-19, но тяхното състояние ще се изяснява в т.нар. изолатори, които всяка болница има, обясняват ексепрти. Щабът предлага „чисти от коронавирус“ да станат и кардиологичната болница „Сърце и мозък“ и Очна болница в Бургас.

4734 души са били положителни за коронавирус в областта от началото на пандемията, от тях на болнично лечение – 373, на домашно лечение – 3048. Излекувани са 1217 души, а починалите са 96.

Болничните легла към днешна дата са 458 за област Бургас, 408 от тях в Община Бургас. Свободни към момента са 35 легла и 4 интензивни.