Нов кошмар потопи Испания в паника

0
95
768x432 19
epa09087686 People walk along a sea promenade in Barcelona, Catalonia, Spain, 21 March 2021. The number of new coronavirus cases increased on 21 March, with 1,207 newly infected cases and 15 casualties. EPA/Alejandro Garcia
Сподели новината.

Годишната инфлация в Испания нарасна с над 10% през юни за пръв път от 37 години насам, надвишавайки съществено очаквания на икономисти и анализатори, показват предварителни данни на испанската официална статистика INE.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юни с 1,8% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 10,2% от 8,7% през май.

 

Това е най-високата годишна инфлация в страната от април 1985 г. насам и далеч над осредните очаквания за по-слабо ускорение до 9 на сто.

Ускоряване на инфлацията се дължи в най-голяма степен на продължаващото поскъпване на горивата и смазочните материали, на храни и безалкохолни напитки, като и на цените в хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

Основната инфлация (изключвайки цените на енергията и на храните) пък се повиши през юни с 5,5% спрямо година по-рано след растеж с 4,9% през месец май. Това е най-високото ниво на основната инфлация от август 1993 г.

Испанската хармонизирана инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се ускори през 12-те месеца до юни до 10% от 8,5% месец по-рано, показват още данните на INE.

По-късно през деня ще бъдат оповестени и предварителната данни на немската федерална статистика Destatis за инфлацията в Германия през текущия месец.

--------------------------