вторник, февруари 27, 2024

Нов кошмар потопи Испания в паника

Date:

Сподели новината.

Годишната инфлация в Испания нарасна с над 10% през юни за пръв път от 37 години насам, надвишавайки съществено очаквания на икономисти и анализатори, показват предварителни данни на испанската официална статистика INE.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юни с 1,8% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 10,2% от 8,7% през май.

 

Това е най-високата годишна инфлация в страната от април 1985 г. насам и далеч над осредните очаквания за по-слабо ускорение до 9 на сто.

Ускоряване на инфлацията се дължи в най-голяма степен на продължаващото поскъпване на горивата и смазочните материали, на храни и безалкохолни напитки, като и на цените в хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

Основната инфлация (изключвайки цените на енергията и на храните) пък се повиши през юни с 5,5% спрямо година по-рано след растеж с 4,9% през месец май. Това е най-високото ниво на основната инфлация от август 1993 г.

Испанската хармонизирана инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се ускори през 12-те месеца до юни до 10% от 8,5% месец по-рано, показват още данните на INE.

По-късно през деня ще бъдат оповестени и предварителната данни на немската федерална статистика Destatis за инфлацията в Германия през текущия месец.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Гледат дело срещу Тръмп на 25 март

Доналд Тръмп ще стане първият бивш президент на САЩ,...

Откриха на пихтия трупа на българин във Великобритания, заснел смъртта си

27-годишен българин е загинал в автомобилна катастрофа във Великобритания,...

Цeнитe нa жилищaтa в Гepмaния нe ca пaдaли тoлĸoвa pязĸo oт 60-тe гoдини нacaм

Жилищният ceĸтop в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa Eвpoпa Гepмaния ce cpивa....

Републиканците искат бързо да пратят 17,6 млрд. долара за Израел

Шефът на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън,...