вторник, април 23, 2024

Изграждат нова фабрика в Павликени

Date:

Сподели новината.

ПАВЛИКЕНСКА ФИРМА ЩЕ РЕЦИКЛИРА НЕОПАСНИ ПЛАСТМАСОВИ ОТПАДЪЦИ В СВОЯ СОБСТВЕНА БАЗА В ГРАДА. Това ще се случи чрез монтиране на специална инсталация, която ще превръща изделията в сурово масло. Предвижда се преработката на 2500 кг суровина на ден, като всички остатъчни материали при процеса ще бъдат оползотворявани.

Инвестицията е на дружество „Унипак“ АД и вече е внесена за съгласуване в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново, съобщава “Борба”. Фирмата е производител на артикули от картон и микровелпапе, гъвкави флексопечатни опаковки и други. В резултат на извършваната дейност се формират пластмасови отпадъци, които представляват изрезки от полипропилен и полиетилен. Към настоящия момент тези отпадъци се предават на регионално депо Санадиново на база сключен договор, но идеята е в базата да се намери приложение и за тях, за да се затвори целият работен цикъл.

Предвижда се монтиране на инсталацията с компактен и напълно автоматизиран модул, която включва като компоненти мелница за раздробяване на суровината, буфер, специален вход за въвеждане на материала в херметически изолиран реактор и т.н. Ще има охладителна система към техниката, с чиято помощ нискотемпературният поток на охлаждащата вода може да бъде надеждно подсигурен в случай на по-високи температури на околната среда, за да бъдат отделени и нискокипящите компоненти.

Произведеният продукт, изведен от инсталацията, ще съдържа 85% сурово масло, 12% пиролизни газове и малко количество твърд остатък.

Във връзка с инсталирането и монтирането на съоръжението ще се ползва съществуващата техническа инфраструктура, като не се налагат изкопни или взривни дейности. Цехът ще бъде разположен върху площ от 200 кв. м.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Голям скандал в болница във Видин

Районна прокуратура-Видин се самосезира по публикации в социалните мрежи...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....