Изграждат нова фабрика в Павликени

0
205
732862
Сподели новината.

ПАВЛИКЕНСКА ФИРМА ЩЕ РЕЦИКЛИРА НЕОПАСНИ ПЛАСТМАСОВИ ОТПАДЪЦИ В СВОЯ СОБСТВЕНА БАЗА В ГРАДА. Това ще се случи чрез монтиране на специална инсталация, която ще превръща изделията в сурово масло. Предвижда се преработката на 2500 кг суровина на ден, като всички остатъчни материали при процеса ще бъдат оползотворявани.

Инвестицията е на дружество „Унипак“ АД и вече е внесена за съгласуване в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново, съобщава „Борба“. Фирмата е производител на артикули от картон и микровелпапе, гъвкави флексопечатни опаковки и други. В резултат на извършваната дейност се формират пластмасови отпадъци, които представляват изрезки от полипропилен и полиетилен. Към настоящия момент тези отпадъци се предават на регионално депо Санадиново на база сключен договор, но идеята е в базата да се намери приложение и за тях, за да се затвори целият работен цикъл.

Предвижда се монтиране на инсталацията с компактен и напълно автоматизиран модул, която включва като компоненти мелница за раздробяване на суровината, буфер, специален вход за въвеждане на материала в херметически изолиран реактор и т.н. Ще има охладителна система към техниката, с чиято помощ нискотемпературният поток на охлаждащата вода може да бъде надеждно подсигурен в случай на по-високи температури на околната среда, за да бъдат отделени и нискокипящите компоненти.

Произведеният продукт, изведен от инсталацията, ще съдържа 85% сурово масло, 12% пиролизни газове и малко количество твърд остатък.

Във връзка с инсталирането и монтирането на съоръжението ще се ползва съществуващата техническа инфраструктура, като не се налагат изкопни или взривни дейности. Цехът ще бъде разположен върху площ от 200 кв. м.

--------------------------