Момче на 9 години от Каварна е получило инсулт. След като е било консултирано в Спешното отделение на МБАЛ-Добрич, то е транспортирано до болница във Варна, където е прието с диагноза исхемичен инсулт, съобщава сайтът “Про Нюз Добрич”.

Близките разказали, че през деня детето е било на плаж с леля си. Станало му зле, вдигнало температура, повръщало. Когато се прибрало у дома, получило колапс – не можело да говори и да се движи. Двете му лели са медицински лица – лекарка и медицинска сестра. Когато видели, че има пяна на устата, разбрали какво се случва.

 

От Каварна детето е откарано в спешното отделение на МБАЛ – Добрич, където състоянието му е диагностицирано.

„Имаше клинични белези за инсулт. Макар скенерът да беше разчетен като чист, всички други белези бяха за инсулт. Затова преценихме и го изпратихме към болница във Варна, където разполагат с много добра техника и има възможност детето да получи максимално добра помощ.

Преценихме, че така то ще има по-голям шанс“, заявява д-р Яница Радева, консултант от отделението по педиатрия.

В болницата във Варна то е диагностицирано с исхемичен инсулт. Предстои да се доуточни от какво е предизвикано това състояние, добави д-р Радева.

По данни на близките преди седмица е правен скенер, тъй като момченцето се оплаквало от главоболие, което продължавало от година. Намерени са данни за синузит.