Сподели новината.

 

Има едно неписано правило в датското общество за личното пространство и поведението на публично място. Датчаните вярват, че всеки има правото да не бъде безпокоен на публично място и че трябва да може да си върши работата без да спира за неудобни разговори, нежелани срещи или въобще всякакви неудобства, причината за които са други хора.

Тази мълчалива културна норма има силата почти на закон и излизането от нея е най-лесният начин да вбесите тези иначе търпеливи скандинавци.

Има, разбира се, и други начини да изкарате от нерви представителите на тази красива и подредена страна. Някои са очевидни, но разкриването на други ще ви отнеме няколко месеца живот там. Вижте кои са те:

Хитрости от живота на студените скандинавци, които ще направят живота ни по-лесен

Тактика 1: Да попитате „Как си“

Ако някой местен не ви обърне внимание на това, може да ви отнеме известно време. Когато американец пита „Как си“, той обикновено не се интересува от отговора. За датчаните това е някаква голяма и странна шега.

 

Ако искате да завържете приятелство, питайте „Как си“, само ако можете да отделите 5-10 минути и да изслушате отговора. Ако зададете въпроса само като поздрав докато се разминавате, другият човек ще си помисли, че вие сте вероятно най-неискреният човек на планетата.

Тактика 2: Да говорите техния език

Сред скандинавските езици датският се счита за най-труден за наичаване. Едва половината от написаните букви се произнасят в разговор, а комбинацията от гърлено „р“ и меко „д“ прави създаването на правилно произношение трудно постижимо. Има спекулации, че дори датчаните не се разбират един друг.

Едва 5 млн. души по света говорят датки. Затова за тях от ранна детска възраст изучаването на английски е много важно. Те знаят английски. Не се напъвайте да си поръчате кафе на датски, вместо на английски – срвитьорката ще остане безмълвна и ще ви изгледа странно.

Тактика 3: Да не сигнализирате на велоалеята

Както всички други аспекти на живота в Дания, етикетът за поведение на колоездачите работи като добре смазана машина. За всички следващи действия трябва да се сигнализира – посочете ниско долу вдясно или ляво, ако ще завивате; дръжте дясната си ръка до лицето, ако ще се спирате, и използвайте само лявата част от платното за изпреварване.

 

Ако не направите това ще причините верижна реакция от спирания в последния момент и порой от изненадващо заплашителни подвиквания от останалите колоездачи. Те работят по 37 часа на седмица за безплатно здравеопазване и детски градини. Заплатата им е една от най-високите, а правителството плаща за образованието им в колежа. Вашата липса на сигнализация вероятно ще е най-лопото нещо, което им се е случвало от години.

Тактика 4: Да носите анцуг на публично място

Това може да ви се струва прекалено, особено ако сте с ограничени средства или с махмурлук. Но да излезете навън с долнище на анцунг и тениска ще ви спечели най-малкото намръщени физиономии. Ако много държите да носите удобните си дрехи навън, инвестирайте в дълго черно палто, което да покрива този ужас.

Предимството на правилото да не се занимаваш с хората на публично място е, че лесно можете да се смесите с тълпата, тъй като всеки иска да си гледа неговата работа и в замяна и него да не го закачат. Но датчаните, подобно на германците, могат да ви зяпат, ако ги провокирате, а няма нищо по-лошо от това някой да ви гледа втренчено докато носите анцуга си наобратно и смърдите на снощна бира.

Тактика 5: Да се усмихвате на децата им (или на кучето)

Много хора имат навика да се усмихват на децата, които ги зяпат във влака или автобуса. Или да им правят смешни физиономии. В повечето случаи родителите нямат против. Но не и в Дания.

 

Ако се усмихнате на малко датчанче, това ще предизвика родителя да ви изгледа подозрително и да започне да издава странни неловки звуци. За тях това е твърде некомфортно и нарушава правилото за личното пространство на публично място. Няма значение, че детето им ви е гледало втренчено как прелиствате книгата си.

Стояли сте половин час на дъжда докато чакате автобуса за работа? Дразни ви жената, която е превзела цялата редица седалки в претъпкания влак с безброй чанти и куче? Протегнете се и погалете кучето без да попитате. Ентусиазирано се прехласвайте колко сладко е то. На датски. Влезте грубо в нейното пространство!

Тактика 6: Да се държите като човек в супермаркета

Датчаните са роботи в супермаркетите. Може би защото пазаруването е една от ситуациите на обществено място, където те са длъжни да са близо един до друг. Или защото бюджетните магазини в Копенхаген са известни с това, че са малки и неорганизирани.

Но има нещо при пазаруването, което предизвиква у датчаните дълбоко стаена нужда за ред. Те очакват всичко да мине гладко, без да им се налага да говорят или да гледат някого в очите.

 

Откажете да играете тази игра докато пазарувате. Не позволявайте да ви избутат. Не се помръдвайте, докато някой не бъде принуден да промърмори “undskyld” („извинете“). Гледайте ги в очите и се усмихвайте преди да отстъпите. Признайте тяхното съществуване и искайте същото и за вас.

8 неща, които никога да не казвате на един румънец

Приближавате се до касата. Тук нещата стават сериозни. Не можете да си позволите да поддадете и за секунда. Половин стъпка встрани, за да погледнете рафта с дъвките и датчанинът зад вас ще ви удари един лакът и ще заеме мястото ви. Не се учудвайте от факта, че човекът зад вас буквално ще ви се качи на гърба, придвижвайки се напред заедно с вас на всеки сантиметър. Отстоявайте позицията си.