Сподели новината.

Карантинните рестрикции остават в сила за Париж, а в други части на Франция ще бъдат разхлабени. Според правителството страната е „разрязана наполовина“ по отношение на броя на заразените от коронавирус, затова ограниченията ще се запазят в столицата и в североизточните райони.

Франция планира да облекчи мерките от понеделник, като магазините и някои училища ще заработят отново, пише ВВС. По думите на премиера Едуар Филип въведените на 17 март рестрикции ще бъдат вдигнати постепенно през следващите няколко седмици. Той представи карта на страната, разделена на зелени и червени зони, които са определени на базата на броя на инфекциите през последната седмица, наличността на болничните легла и капацитета за извършване на тестове.

 

Началните училища и повечето бизнеси ще могат да отворят и в двете зони. Кафенетата, ресторантите и останалите училища ще заработят през юни в зелената зона, ако данните за броя на заразените позволят това. В Париж и още четири района, влизащи в червената зона, парковете и градинките ще останат затворени.

Маските са задължителни за градския транспорт, който ще бъде дезинфекциран поне веднъж на ден, а магазините ще могат да задължават клиентите си да ги слагат. Правилата за социална дистанция ще продължават да важат. Камери ще съблюдават дали се носят маски и дали се спазва изискването за един метър дистанция. Хората ще могат да се върнат на работа и да напускат домовете си, без да е нужно разрешително. Ситуацията ще бъде преразгледана след три седмици.

Къде какво се позволява

От днес в Белгия се позволява на хората, живеещи в едно домакинство, да бъдат посещавани от група от до четирима души. От 11 май в Испания клиентите ще могат да поръчат бира от барове на открито, но закритите барове и ресторанти няма да заработят до 10 юни. В Гърция магазините отварят от утре, а търговските центрове – от 1 юни.

В средата на май в Австрия ще започнат отново работа ресторантите и кафенетата, а хотелите, басейните и туристическите забавления ще приемат клиенти в края на месеца. Германската Бундеслига подновява мачовете си на 16 май, докато рестрикциите в Москва ще бъдат удължени до 31 май.