Сподели новината.

1
„Дриймс къмпани“ – Смолян, е създадена през 2012 г. с основен предмет на дейност производство и продажба на традиционен български текстил за дома – родопски одеяла, халища, губери, покривки за легла, завеси, възглавници, килими. Компанията държи правата върху марката „Родопска тъкан“.
„Дриймс къмпани“ – Смолян, е една от двете български фирми, които през 2017 г. изработиха всички над 30 артикула от лимитираната колекция VÄSSAD на IKEA, която се продаваше в магазините на шведската компания в целия свят. Това бе първата колекция на IKEA, изцяло произведена в България.
„Капитал“ попита Иван Френкев – собственик на „Дриймс къмпани“, за ситуацията на пазара след въвеждане на извънредното положение.

Как се развива компанията в условията на пандемия и извънредно положение?
– Затворихме фирмения магазин, затворени бяха и всички магазини в страната, в които доставяме наши изделия. Затвориха и нашите чуждестранни партньори – ние продаваме над 80% от изделията си зад граница – основно във вериги в Западна Европа, а част от продукцията – бутикови изделия – и в Северна Америка. В момента изпълняваме една поръчка за Швейцария на традиционен български текстил, която е свързана с много ръчна работа. Някои от чуждестранните ни партньори изпълняват онлайн поръчки, но всичко това е съвсем малка част от обичайната ни натовареност. Производството ни е свито наполовина. Продажбите ни през април са паднали десет пъти в сравнение с април миналата година.

Продължава ли сътрудничеството на компанията с IKEA?
– Да, за IKEA произвеждаме шалове от мериносова вълна, но в момента не изпълняваме поръчки за шведската компания. От ситуацията на пазара страдат и нашите доставчици. Ние работим само с български компании, които ни подготвят прежди, но в момента използваме прежди на склад и не поръчваме нови количества.

Наложи ли се да освобождавате хора?
– Не, нямаме освободени служители. Част от работещите пожелаха да излязат в отпуск, защото се притесняват от евентуална зараза. Останалите са на работа. Продължаваме да плащаме заплати и осигуровки, както и всички разходи, но това подяжда резервите на фирмата.

Ще се възползвате ли от икономическите мерки на правителството – например мярката 60/40?
– Мярката 60/40 е неработеща и това не е само мое мнение. Не е сработила и мярката за новите банкови инструменти в подкрепа на бизнеса. Свързахме се с няколко банки, но те нямат идея как ще се случват нещата. Вече трети месец няма яснота, бизнесът е оставен на мускули. Проблемът е също дали изобщо тези мерки ще стигнат до малките фирми като нашата. Българската банка за развитие, която ще осигурява финансовия ресурс, трябва приоритетно и в най-кратки срокове да изясни механизмите на сътрудничество с търговските банки. Трябва да са ясни условията за кандидатстване и да има широка кампания за популяризирането им, за да може малките и средните предприятия като нашето да се възползваме от заеми при по-добри условия и да си осигурим ликвидност.

Коя е най-голямата трудност за бизнеса ви сега?
– Ликвидността. В момента изчерпваме резервите на фирмата, а, за да рестартираме производствения цикъл, ще са нужни средства. Имаме няколко проекта с търговски вериги в чужбина, имаме вече одобрени мостри и в някакъв момент ще трябва да задвижим производството, но за това ще са ни нужни средства. Те ще са нужни не само за рестартирането на дейността, но и след това – докато се завърти колелото, защото обичайната практика на веригите е за отложено плащане. Това означава, че ние ще трябва да имаме достатъчно ликвидност не само за да стартираме работа, но и поне още 35-40 дни след изпълнение на поръчките и продажбата им, докато започнат да влизат оборотни пари по фирмените сметки. Държавата би могла да подкрепи производствените фирми и по друг начин, ако например реши да обнови наличностите в Държавния резерв, където ние бихме могли да предложим одеяла. Срещаме големи проблеми и с логистиката – трудно се намира транспорт, освен това е двойно по-скъп от преди.

ДРИЙМС КЪМПАНИ ЕООД

Собствен капитал 0,1
Печалба 0,0
Активи 0,5
Пасиви 0,4
Брой заети 23
Приходи 0,8

Пълен профил ›
Данните са за 2018 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв.
Каква е съдбата на плановете ви за инвестиции?
– Всички планове за инвестиции в материална база са спрени за неопределено време поради несигурността. Инвестираме единствено в доизбистряне на портфолиото ни за есенно-зимния сезон. Ясно е, че ще изнесем товара на кризата, но трябва да се знае, че не искаме подаръци от държавата, нито да ни се хвърлят пари. Единственото, което искаме, е да ни се даде възможност да работим, за да съхраним работните места и нашето ноу-хау. В регион като Смолян, който е обезлюдяващ, ако хората останат дълго време без работа, ще заминат за чужбина, за да си търсят прехраната, и няма да се върнат. Тогава бизнесът в региона ще бъда жестоко ударен, защото след кризата дори да иска да наеме хора, няма да има кого да наеме.

Мара Георгиева

Вестник Капитал