сряда, февруари 28, 2024

Най-богатият мъж в Мездра бяга от Северозапада

Date:

Сподели новината.

 

Тони Йорданов, един от най-богатите хора в Северозападна България, напуска Мездра. От преди няколко дни той е стартирал акция по прехвърляне на седалищата на дружествата си от железничарския град в София, научи „Конкурент“.

Бизнесменът потвърди информацията, като каза, че е разочарован от бизнес средата и злобата към себе си, затова е решил да не прави повече инвестиции в града край река Искър и региона.

Разследване на „Конкурент“ установи, че на 15 октомври две от дружествата на Йорданов – „Ариел ТН“ ЕООД и „Инертстрой Калето“ АД са сменили адресите си на управление и от Мездра са се преместили на бул. “Андрей Ляпчев”, което е в столичния квартал „Дървеница“.

„Имах намерение да продължавам да инвестирам в Мездра. Правил съм го на 4 тура, но след събитията от последните месеци, реших, че усилията не си заслужават“, каза пред „Конкурент“ Тони Йорданов. Той призна, че е искал да налее в местната икономика между 15 и 17 милиона лева чрез хотел и винарска изба, но е размислил и стойността на вложенията му ще са наполовина.

„Последната ми инвестиция създава 60-65 нови работни места, които могат да се увеличат със сезонните работници – при прибиране на реколтата за избата с още 20-30. Реших, че не си заслужават нито усилията, нито средствата, затова няма да правя повече вложения тук“, каза още Йорданов.

Според него „добрата бизнес среда“ го е предизвикала да реагира по подобен начин. Бизнесменът твърди, че напоследък всяко негово начинание е последвано от актове и глоби, като до момента срещу него са издадени десетки предписания, които до едно са паднали в съда.

„Надявам се реакцията ми да я разберат хората, които управляват и от чиито решения зависи бъдещето на региона. Ако нещо не се промени и други ще ме последват“, допълни още Йорданов.

Кой е той и какво е създал

Тони Йорданов е емблематичен бизнесмен за Мездра и региона. През 2009 г., когато открива ВЕЦ „Калето“ лентата реже тогавашният /и настоящ/ министър-председател Бойко Борисов.

През следващите години бизнесменът не крие, че е близък до управляващата партия ГЕРБ. Следват инвестиции – най-големият хранителен магазин в Мездра отваря врати и досега е единственият подобен хипермаркет в града.

Край него изникна хотел, чието отваряне се забави заради поредица от спорове и актове, издадени от РДНСК – Враца. В приземния етаж има хале за бутилиране на бира. Отделно от това в бизнес начинанията на Йорданов влиза и винарска изба. В село край Мездра пък се отглеждат зеленчуци, като наетите хора получават заплати от фирмите му.

Несбъднатият проект на Йорданов е свързан с пътя между Мездра и Ботевград. Преди 5-6 години той смело обяви, че е готов да изгради трасето, ако ЕС му отпусне заем по плана „Юнкер“. Парите не само не потекоха към железничарския град и фирмите му, но за бизнеса на Йорданов настъпиха тежки месеци, а санкциите заваляха като напоителен есенен дъжд.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...