Над 3000 са се включили в кибер войската на Украйна

0
19
haker
Сподели новината.

Над три хиляди души са се включили в кибер войската на Украйна, сочат официалните данни на Киев. Предполага се, че броят на сътрудниците от целия свят надхвърля 300 хиляди, съобщава БНТ.

Преди 80 дни работил за IT компания в Киев, но от някогашния му живот е останал само компютърът. Той е единственият „войник“ от украинската кибер армия, който застава пред камера.

„Опитахме се да нарушим комуникациите, да прекъснем пропагандната машина и да се инфилтрираме в различни системи на руското правителство и държавни структури. За да извлечем данни и да блокираме системата.“ – разказва той.

Когато започнала войната, той създал програма с основна цел поразяване на руски мишени. Нарекъл я „Мъртъв от хиляди игли“. Програмата веднага била забелязана от висшите военни и младият софтуерен специалист бил поканен да се присъедини към украинската армия.

„Създадох вид оръжие, което хората могат да използват. Има командир, който определя и нарежда как това оръжие да бъде използвано. Има и войници, които използват това оръжие, за да отблъснат руските атаки.“ – допълва „кибер войникът“.

Кибер войниците на Украйна вече атакуваха най-голямата банка в Русия, и успяха да блокират всички транзакции за няколко часа, сринаха страницата на главната руска телевизия, няколко информационни сайта, както и онлайн магазини.

Мишените се подбират прецизно, а атаките са координирани. Основната цел е чрез виртуалните нападения да нарасне недоволството на руснаците срещу Путин.

„Когато хората не могат да получат храната си, или други продукти, това не е нещо сериозно. Но все пак се трупа раздразнение и кара хората да мислят, поне някои хора започват да се чудят защо се случва това.“ – казва той.

След успешните атаки, украинските хакери качват в Интернет извлечената информация. Вече има достъпни данни за финансови операции на руски компании. Войниците от кибер армията на Украйна разпространиха стотици имейли на Газпром, Руската централна банка, Министерството на образованието и дори на Руската православна църква.

--------------------------

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here