вторник, юли 23, 2024

На срещата на Г-20 вместо “Индия” на табелката пред Моди пишеше “Бхарат”

Date:

Сподели новината.

На табелката пред премиера на Индия Нарендра Моди при откриването на срещата на върха на Г-20 днес пишеше “Бхарат” вместо “Индия”, което породи спекулации за промяна на името на южноазиатската страна, съобщава “Ройтерс”.

Индия също се нарича “Бхарат”, “Бхарата” и “Хиндустан”. Това са нейните предколониални имена. В индийските езици и те се използват взаимозаменяемо, както от обществеността така и официално.

Страната традиционно се придържа към използването на името “Индия” в титли като президент или министър-председател, докато общува на английски. По-рано тази седмица обаче президентът Друпади Мурму нарече себе си “президент на Бхарат” в покана за вечеря за прием на лидерите на Г-20.

Моди обяви срещата на върха в Ню Делхи за открита в събота, след което седна зад табела на която пишеше “Бхарат”. На логото на Г-20 имаше и двете имена – “Бхарат” на хинди и “Индия” на английски.

Такива плакати са използвали “Индия” в миналото.

Това обяви индийският премиер Нарендра Моди на срещата на върха на блока

Говорейки на хинди, езикът, използван от мнозинството от населението, Моди каза, че “Бхарат приветства делегатите като президент на Г-20”.

Докато някои поддръжници на името Бхарат казват, че “Индия” е дадено от британски колонизатори, историците казват, че името предхожда колониалното управление с векове.

Съперниците на Моди казват, че промяната е била наложена от новия опозиционен алианс, сформиран от 28 партии през юли, наречен Индийски национален приобщаващ алианс за развитие, като целта е готовност за парламентарните избори следващата година.

Говорител на кабинета на министър-председателя не коментира темата.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Цените на употребяваните електрически коли се сгромолясват! За година струват колкото бензинови

Порталът, специализиран в покупка и продажба на употребявани коли...

Огромна трагедия! Над 50 загинаха при наводнения в Индия

Проливните мусонни дъждове причиниха мащабни наводнения, свлачища и срутвания...

Войната в Косово: когато принудиха Милошевич да отстъпи

Косовската война завърши на 10 юни 1999 г. след...

Петролът поевтинява за трети пореден ден

Петролните котировки се понижават за трети пореден ден в...