Сподели новината.

Проучвания около подписката, за която наскоро беше обявено, че е проведена в село Равнец и насочена срещу общинския съветник Константин Бачийски, породиха множество въпроси относно нейната достоверност и истинност.

„За мен беше изключително важно да се срещна с хората от Равнец, след като те за пореден път показаха, че свързват развитието на бившето военно летище като индустриална зона единствено и само с моите усилия на общински съветник. Ето защо се изправих очи в очи с участници и организатори на допитването, за да няма нищо скрито или неизяснено“ – коментира зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“

В резултат на многобройни разговори с жители на селото вече може да се каже, че профилите на участниците в подписката могат да бъдат условно разделени на четири групи.

В основната група от тях влизат жители на населеното място, които споделят, че са били поканени да се подпишат под искането да бъде запазено бившето военно летище край Равнец, нещо за което се бори и самият Бачийски.

Малко по-късно същите участници са разбрали с изненада, че подписите им са били всъщност поставени под призив за отстраняване от общинския съвет на зам. председателя на ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски. Хората са категорични, че никой не им е задавал такъв въпрос по време на допитването и не са се разписвали срещу него. Практически с подписите си те препотвърждават подкрепата си за идеята на Бачийски, а самата подписка в тази си част реално се оказва, че не е срещу него, а в негова подкрепа.

Втората група  от участници в допитването е със следната структура.

В срещи с хора от Равнец беше установено, че на част от тях им е било разяснено, че се подписват срещу управлението на настоящия кмет на селото, който е от БСП. Изненадата им от това, че подписите им стоят под искане за оставка на Константин Бачийски също е голяма.

Третата група от подписалите се е на хора, които със сигурност не са жители на Равнец и това може лесно да се установи. Отделно има и лица, които са под 18 години и изобщо нямат право да гласуват.

„Четвъртата група от участници в подписката е формирана около хора , които са винаги готови да гласуват по начин, по който им бъде подсказано,  т.е подписите им удостоверяват единствено това, че са от жители на селото  в постоянен режим „на повикване“. Повечето от тях дори не можаха да обяснят под какво точно искане са се подписали.

„Беше изключително лесно да се установи, че подписката не е инициатива на местните хора, а е организирана и проведена от ГЕРБ“ – разказва Бачийски.

Местен водач на ПП ГЕРБ в прав текст призна, че подписката му е била възложена от ръководството на ГЕРБ Бургас :

„Само туй ми трябваше. Излишно е да ви обяснявам, каква е работата. Възложиха ми на един лист да го предам в Равнец, да се запознаят хората с предложението ви от преди изборите…да се направи подписка и на нас ни беше обяснено да се смени този, които движи всичко за Равнец“

Организаторът даде и свой прочит на провеждането на подписката:

„Възложиха ми го от ръководството на ГЕРБ Бургас. Ако днес ми кажат да правя въстание, правя го. Такъв човек съм. Предавам го на хората това нещо и това е“

Координаторът коментира, че от ГЕРБ Бургас замитат следите към себе си и се опитват да представят подписката като инициатива на жителите на Равнец:

„То, ще се окаже, че аз го правя като самоинициатива…Или някой не иска да се обяснява в Бургас, или се притесняват. Един човек като се притеснява, значи има какво да крие. Това, че се притесняват, може само да те радва“

Според Константин Бачийски колкото повече информация се събира за тази необичайна подписка в Равнец, толкова повече смущаващи факти излизат около нея, а събраните доказателства говорят за тежка манипулация и откровена лъжа.

„Смятам, че тази „подписка“  е реакция срещу активността ми в общинския съвет в Бургас, където постоянно изобличавам различни безобразия и тежки нарушения на обществения интерес, които правят кметът, общинска администрация и мнозинството на ГЕРБ. Набива се на очи това, че допитването в Равнец съвпада по време с битката ми срещу безобразията около парк Росенец и  заличаването на общинския път към сараите. Не изключвам връзката между двете събития и възможността това да е поредният отчаян опит на ГЕРБ да ме накарат да се откажа. Но няма да стане. “ – коментира Константин Бачийски.