Муравей Радев: Много хора знаят какво точно се е случило с КТБ и са длъжни да кажат

0
450
665e3353c5a0a1298b58f0408e39e998
665e3353c5a0a1298b58f0408e39e998
Сподели новината.

Фалитът на КТБ и последствията за държавата от него са в центъра на вниманието на икономисти и финансисти.

По темата днес изрази мнение и Муравей Радев, министър на финансите в кабинета на СДС с премиер Иван Костов. "Моделът на Корпоративна търговска банка е осъществен с държавна политическа подкрепа", категоричен е бившият финансов министър. По думите му определени служители, а не самите институции – като БНБ, прокуратурата и ДАНС, носят персонална отговорност за сриването на четвъртата по големина банка в България. Радев припомни, че банките имат право да кредитират до 25% от собствения си капитал фирми на свързани лица.

„Ако собственият капитал на банката в нейния разцвет беше близо 700 милиона, 25% (към 140 милиона лева) би могъл да даде на такива свързани лица Цветан Василев. Той е дал повече от 20 пъти над този размер. Три милиарда и половина е пръснал по такива фирми – свързани с него лица. Това е порочният модел. И този модел не може да съществува без чадър върху него. Много хора знаят какво точно се е случило и сега са длъжни да кажат как се е случило”, каза финансистът.

Муравей Радев беше категоричен, че проблемът с Корпоративна търговска банка е изолиран за българската банкова система. „Кризата в Гърция и евентуалното излизане на страната от Еврозоната няма да дестабилизира българските банки с гръцко участие, защото те не притежават гръцки държавен дълг”, заяви Радев.
.
Според него, вместо Гърция да потъне, България може да изпадне в незавидно положение, ако създаде една нова банкова криза. „Никакви причини няма, ако съседите върнат драхмата и се откажат от еврото, Европейската централна банка да не продължи да подкрепя други банки в рамките на ЕС – като нашите например. Така че за мен никаква опасност тук не съществува”, завърши бившият финансов министър в правителството на Иван Костов.

 

Източник и снимка: БЛИЦ

--------------------------