Гриша Ганчев се оказа собственик само на една нива… по документи

0
561
ef8bd3de49a270d49d40baf602fbfad5
ef8bd3de49a270d49d40baf602fbfad5
Сподели новината.

Гриша Ганчев се оказа притежател на една нива в провинцията

Силният човек в "Петрол" АД и смятан за един от най-могъщите хора в България Гриша Ганчев се оказа притежател на една нива в провинцията. Това е заключение от проверка на Комисията за установяване на незаконно придобито имущество, съобщава ПИК. Служителите на държавната институция са се натъкнали на прелюбопитните факти по време на проверката на боса на "Литекс", който е обвиняем по т.нар. "Захарна афера", както и в закана за убийство на тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов. Какво било учудването на компетентните органи, когато проверили хиляди страници с документи и накрая установили, че личното имущество на богаташа се свежда до едно парче земя. Предполага се, че Ганчев е бил посъветван от юристи и адвокати да прехвърли огромната част от имотите и собственостите на сина си Данаил и техни близки и роднини, за да не попадне под запор. Припомняме, че прокуратурата протестира решението на съда да й върне за преработка обвинителния акт. Наблюдаващ прокурор по разследването е зам.-административния ръководител на Специализираната прокуратура Андрей Андреев. Ето как през 2012 г. магистратът описа схемата, в която обвиняеми са Ганчев, неговият син Данаил Ганчев, Милко Талев и още три лица:

"Освен с антимафиотите, по този случай работим и с НАП. Повдигнатите обвинения са на базата на събраните доказателства. Установихме, че фирма „Симек" ООД стои в основата на верига с други фирми, с които са извършвали фиктивни сделки. Като проверихме „Симек", се оказа, че тя търгува с „Литекс комерс" АД"

Данаил Ганчев и Милко Тилев са създали са верига от фирми. За да се направи такава верига, са необходими най-малко 3 фирми, които да имат следния профил: едната да е стабилна и уважавана като „Литекс комерс", втората да е фирма буфер – „Симек", която се е управлявала от Михаил Тилев, и третият тип фирми са т.нар. липсващи търговци, известни още и като „бушони". Последният вид фирми нямат никаква дейност. Обикновено начело на тях се поставя лице с нисък социален статус, което е неграмотно. На негово име се създава фирма, а той прави генерално пълномощно и електронен подпис, за да могат лицата с престъпни намерения да работят с неговата фирма. Така между трите фирми наглед кипи огромна дейност, но всъщност тя е фиктивна и само по документи. В конкретния случай във веригата участват още много фирми от типа „липсващ търговец". Става така, че кухата фирма – „Симек", няма служители, складове и офиси, но играе на пазара. И всеки месец подава справка-декларация по ДДС, като декларира фалшиви покупки и продажби на захар. Накрая на базата на тези сделки всяка фирма дължи ДДС на печалбата, която е декларирала от всяка сделка.

Например „Симек" дължи на държавата 200 000 лева на бюджета, но така подправя документите, че в същност не дължи нищо. В конкретния случай схемата е по-усложнена. В схемата се включва „Владимекс", която търгува със захар. Монополист в търговията със захар е „Литекс комерс". И на практика на ден влизат 10-12 камиона захар, от които се фактурират по 1-2. Парите, които са влизали в „Симек", са се носели директно в офиса на „Литекс комерс" и са се предавали на Данаил Ганчев, който е роден през 1987г. За периода, в който сме проверявали – 2 месеца, Данаил Ганчев е получавал между 5 и 6 хиляди лева на седмица".

 

Източник: ПИК

 

--------------------------