Сподели новината.

 

Единственият производител на течна стомана в България – „Стомана индъстри“ – Перник, е първото голямо предприятие в страната, което започва съкращения на работници след разпространението на коронавируса в света. Компанията от месеци изпитва трудности заради свитото търсене в Европа и увеличаващите се цени на електроенергията и въглеродните емисии, а пандемията сега допълнително усложнява ситуацията. Затова компанията ще свие производството си и ще освободи част от работещите близо 1200 души. Информацията беше потвърдена за „Капитал“ от сигурен източник, започнат с проблема. От „Стомана индъстри“ отказаха коментар.

Натрупване на проблеми

Търсенето на стомана започна да намалява още в края на 2018 г. и се усети значително през миналата година. От една страна, автомобилната индустрия, която е голям потребител, се пренасочи към електрически коли, където се използват много по-малко черни метали, а и като цяло производството на автомобили се понижи. От друга страна, вносът от трети страни с по-ниски производствени разходи и без разходи за въглеродни емисии до голяма степен измести европейското производство, при и без това свито търсене.

„Намаленото търсене на стомана и свръхкапацитетът в световен план за стоманодобивната индустрия, както и някои други развои на международните пазари (търговски войни в различни региони, вносни мита и др.) създават неблагоприятна бизнес среда, което води до значително намалени обеми и натиск върху цените на продуктите и големи загуби“, се посочва в официалното съобщение на „Стомана индъстри“ до институциите, с което „Капитал“ разполага. Допълнителен ефект са оказали и поскъпването на електроенергията и високите цени на въглеродните емисии, които значително са увеличили разходите за производството и са понижили конкурентоспособността на продукцията.

Новата зараза

На фона на мрачната пазарна тенденция пандемията от коронавирус и блокираните граници са довели и до нови проблеми за предприятието. „Това създава значителни затруднения в цялата верига за доставки (доставчици, клиенти и др.) и добавя още един негативен фактор за оперативната и финансова устойчивост на компанията“, пише още в съобщението. Отделно от това последните дни всички големи автомобилни производители затвориха европейските си заводи, което със сигурност ще замрази поръчките към поддоставчиците.

В резултат на комбинацията от всички тези фактори компанията ще намали производството, което е свързано и със свиване на персонала. По непотвърдена информация предстои да бъдат съкратени около 300 души. По данни от АПИС към края на 2019 г. осигурените в „Стомана индъстри“ са 1175 души.
КАПИ
СТОМАНА-ИНДЪСТРИ АД

Собствен капитал 170,0
Печалба 15,6
Активи 655,0
Пасиви 485,0
Брой заети 1058
Приходи 961,8

Данните са за 2018 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв.

Компанията

Тежкото решение идва, след като през 2018 г. компанията отчете силни резултати с ръст на общите продажби от близо 30% и втора година на плюс след серия от загуби. Пазарът през миналата година обаче явно е заличил тази преднина. Резултатите за 2019 г. още не са публикувани. Отчетът на собственика обаче – гръцката Viohalco, показва, че приходите на групата от стоманодобивния й бизнес, който включва общо шест завода, са намалели с 11% до 815.6 млн. евро през 2019 г.

Заводът в Перник прави широка гама продукти – специални стомани, профили, ламарини, арматурно желязо и др. Освен „Стомана индъстри“ черни метали в страната се произвеждат и от „Промет стийл“ край Бургас (част от украинската група „Метинвест“), който работи със заготовки.