Любопитно: Може ли брак да се провали заради хъркане?

0
26
harkane
Сподели новината.

“Когато Боско започне да хърка, това събужда съпруга ми и той не може отново да заспи. Живеем в малък апартамент и няма място, на което да държа кучето през нощта, така че мъжът ми да не го чува. По тази причина Дан страда от недоспиване, което го прави раздразнителен и нервен. Преди няколко дни ми каза, че или трябва да се отърва от кучето, или той ме напуска.” Тази история със сълзи на очи разказва американка, която е принудена да даде английския си булдог в приют за бездомни животни, а професорът по психология Станли Корен обича да я цитира в изследванията си как хъркането влияе върху взаимоотношенията.

“Докато слушах нейния разказ, си спомних колко често по време на проучванията ми този проблем се отхвърляше и опеделяше като незначителен. Изненадан бях да открия това, тъй като хъркането всъщност е третата водеща причина за развод в САШ след изневярата и финансовите проблеми, а около 80% от англичаните с хъркащ партньор в крайна сметка избират да се преместят в друга спалня, за да спасят брака си. Което е обяснимо, след като около половината от анкетираните двойки признават, че шумният сън е основен източник на спорове при тях”, пише Станли Корен в специализираното издание за психология Psychology today.

Скорошно английска изследване се опита да хвърли повече светлина върху начина, по който страдащите от хъркане реагират и с изненада установи, че мъжете са по-малко толерантни. 30% от представителите на силния пол казват, че редовно са будени от шума, който жените им предизвикват по време на сън. Те го сравняват с този, издаван от прахосмукачка. За сравнение само 21 на сто от дамите са признали, че не могат да спят добре заради хъркането на половинките си. Освен това те го определят като далеч по-слаб шум, наподобяващ на този от пускане на вода в тоалетна чиния. И всичко това на фона на данни на британската асоциация по хъркане, които показват, че в Обединеното кралство има около 10 млн. хъркащи господа и наполовина по-малко дами.

“За нас беше много интересно да разберем, че мъжете са по-малко толерантни и по-склонни да се изолират от хъркащ партньор в отделна стая”, казва Винс Джонсън от изследователския екип. Учените са открили, че има и възрастови различия между хората, които са готови да се откажат от половинката си, за да спят по-добре. 37 процента сред анкетираните между 18 и 24 г. признават, че мечтаят за самотна нощ в хотел, отколкото да продължат да споделят легло с любимия човек, докато при тези над 65 г. на такава решителна крачка са готови около 18%. Това се обяснява с факта, че лошото качество на съня води до умора, раздразнителност, депресия и затруднено концентриране през деня – все неща, които сериозно оказват влияние върху начина на живот на хората в активна възраст. И те трудно могат да ги пренебрегнат или компенсират със следобедна дрямка, както правят повечето пенсионери. Затова страдащите от хъркащ партньор са склонни да се възмущават, че им е попречил да спят и да възстановят силите си, а пък предизвикващите шум се сърдят, че въобще това се превръща в проблем, след като и двете страни са наясно, че няма умисъл в случващото се. Така този уж незначителен въпрос се превръща в ябълка на раздора и вместо да се търси начин да се реши, около него се наслагват и други търкания и в крайна сметна се стига до раздяла.

Американският доктор Дейвид Волпи признава пред “Хъфингтън пост”, че се е сблъсквал с много такива двойки в своята практика и се е учудвал до какви сериозни проблеми са стигали, без въобще да се опитат да се справят с дразнещото хъркане, и то при наличието вече на много възможности за нехирургично лечение. Той дава пример с използването на назални дилататори, които държат двете страни на ноздрите отворени и позволяват преминаването на повече въздух през носа или пък възглавници, поддържащи главата и врата в подходяща позиция това да се случва. Съществуват още ленти, спрейове и капки за уста или нос, които директно атакуват причините за хъркането, като смазват и тонизират меките тъкани в задната част на гърлото. Освен това то може да е вследствие на наднормено тегло, тютюнопушене и употреба на алкохол, а също да е свързано със сериозен здравословен проблем. Така че е добре първо да се потърси причината, която го предизвиква, и след това да се работи за справяне с последиците от хъркането.

Възможно е то да не може да бъде напълно спряно, но да се управлява правилно и да не предизвиква раздор в семейството. Неща като отказване от пушене, по-малко пиене на алкохол и намаляване на килограмите могат да помогнат. Позата за сън също играе роля, като лекарите препоръчват спането настрани като най-добрата позиция за намаляване на хъркането. “Много хора, които спят по гръб, страдат от шумно дишане, тъй като в тази поза гърдите са под най-голямо напрежение”, казва експертът по съня Нерина Рамлахан. Тя съветва да се опитате да спите на една страна, за да отворите дихателните си пътища и така ще видите подобрение в нивата на хъркане.

Проучване е установило, че когато то е намалено, ефективността на съня на партньорите нараства от 74 на 87 процента, докато преди това те са губели по около час от пълноценната си почивка заради него. Така че следващия път, когато партньорът ви коментира вашето хъркане, не го приемайте като обвинение или начало на спор, а като възможност заедно да решите този проблем. Както стана ясно, той е много често срещан и вече съществуват доста помощни средства за справяне с него.

Разбира се, спането в отделни стаи винаги съществува като спасителен вариант, въпреки че създава някои трудности и неудобства за сексуалния живот. Според психотерапевтката по интимност и взаимоотношения Мери Джо Рапини обаче то е разумна опция, тъй като нарушеният от хъркане сън може да увеличи производството на кортизол – хормона на стреса, което засяга връзката като цяло. Затова, ако вие или вашият патньор сте по-раздразнителни през деня без някаква особена причина, това може да е следствие от вашите навици за спане като двойка и някои здравословни промени в начина ви на живот, като избягване на алкохол и тежки ястия преди лягане, могат да помогнат да заровите томахавките в семейните войни.

 

Хиляди двойки се разделят всяка нощ

 

Милиони партньори по света не споделят една спалня, за да се спасят от разрушително хъркане, въртене или различен график на заспиване на половинката си. Даже вече има специален термин за това положение – развод за сън. Само в Австралия около 200 000 двойки са избрали да живеят по този начин, за да спасят отношенията си. Проучване в САЩ показва, че всеки трети предпочита да нощува отделно от половинката си, за да може да се наспи добре, но мнозина се притесняват да го предложат, за да не бъдат разбрани погрешно. Разговорът за необходимостта от лично пространство в семейните отношения винаги е бил труден, а когато става въпрос за “бягство” от семейното легло, нещата изглеждат още по-предизвикателни.

По принцип мъжете са по-склонни да искат подобно нещо, за да се наспиват. Около 40% от тях са на мнение, че ще се чувстват по-добре сами, докато при жените 38 на сто мислят така.

Тъй като не всички могат да си позволят отделни спални, американските здравни власти съветват да се използват тапи за уши, да се ляга по едно и също време, да се чете книга преди сън, а не да се гледа телевизия. Всички тези навици могат да помогнат на страдащите от недоспиване партньори да подобрят положението си, а също и желанието за секс, защото е установено, че хъркането влияе неблагоприятно и върху него. А липсата на достатъчно интимност също може да навреди на връзката./ „24 часа“

--------------------------