ИЗВЪНРЕДНО: Зеленски иска руските войски да се изтеглят от Украйна, за да преговаря с Русия

0
36
volodimir zelenski
Сподели новината.

Продължава мисията по евакуиране на цивилните, които все още се намират в стоманодобивния завод „Азовстал“, в украинския град Мариупол. Това става с посредничеството на ООН и Международния комитет на Червения кръст. Президентът Володимир Зеленски каза пред Би Би Си, че Украйна ще приеме мирно споразумение, при което руските войски се връщат на позиции, заемани преди нахлуването през февруари, пише БНР.

Вторият по големина град Харков е под постоянен обстрел от началото на войната. Няма информация за броя на загиналите в боевете – както цивилни, така и войници от двете страни. Според американския Институт за изследване на войната битката за града може да е в решаваща фаза. Същевременно се посочва, че на изток силите на Москва са постигнали малък, но ценен напредък около източния град Северодонецк, като ръководителят на местната украинска военна администрация заяви, че силите му са почти обкръжени.

Късно снощи евакуацията на блокираните в мариуполския завод „Азовстал“ цивилни беше възобновена. Това стана часове, след като Русия беше обвинена в нарушаване на примирието. В поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза:

„Нашият екип организира спасяването на повече от 40 цивилни жени и деца. Надяваме се скоро те да пристигнат на безопасно място след два месеца на обстрел, прекарани постоянно под земята. Също така работим по дипломатически варианти да спасим нашите военнослужещи, които все още остават в „Азовстал“. Участват влиятелни посредници, влиятелни държави“.

По-рано украинският президент заяви, че все още е готов да преговаря с Русия, но че за тази цел Москва трябва изтегли войските си от Украйна. Във видеоконферентно участие във форум на британския мозъчен тръст „Чатъм хаус“ той подчерта, че „за да се спре войната между Русия и Украйна, трябва да бъде възстановявано положението от 23 февруари“. Позоваването на тази дата предполага, че Украйна може да не настоява да си върне Крим, преди да сключи мир с Русия. Полуостровът беше анексиран от Русия преди осем години.

Съветът за сигурност на ООН прие вчера първото си изявление за Украйна, но без да използва думите „война“, „конфликт“ или „инвазия“. Вместо това беше изразена „дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна“, както и „твърда подкрепа“ за генералния секретар Антониу Гутериш в търсенето на мирно решение.

--------------------------