вторник, февруари 27, 2024

Кошмар! Полицай бе застрелян в Германия

Date:

Сподели новината.

Германски полицай беше прострелян и ранен по време на обиски и претърсвания в имоти в цялата страна, свързани с разследването крайнодясно движение “Райхсбургер” (Граждани на Райха -прев), което е обвинено в заговор за сваляне на правителството, съобщиха от Прокуратурата, цитирана от Ройтерс.

 

Едно лице, идентифицирано като Маркус Л., беше задържано по подозрение в няколко обвинения в опит за убийство и тежка телесна повреда след изстрели в южния град Ройтлинген, близо до Щутгарт, казаха прокурорите.

 

Претърсванията следват акции през декември, когато германската полиция осуети заговор на членове на движението Райхсбургер” за организиране на преврат и поставяне на аристократа Хайнрих XIII Принц Ройс като национален лидер.

 

Движението “Райхсбургер” не признава съвременна Германия за легитимна държава.

 

Акциите в осем германски провинции и в Швейцария бяха насочени срещу пет лица, заподозрени в принадлежност към терористична организация, и още 14 души, които не бса заподозрени, но може да са притежавали материали, важни за разследването, се казва в съобщението на Прокуратурата.

 

“Шпигел” съобщи, че сред заподозрените и свидетелите, чиито имоти са претърсени, са няколко членове на германските служби за сигурност. Разследващите се интересуват и от трима полицаи, четирима резервисти и капитан от флота, се казва в съобщението.

 

Германската служба за вътрешно разузнаване постави движението “Райхсбургер” под наблюдение през 2016 г.

 

Днес агенцията казва, че около 21 000 души са се присъединили към движението, като около 5% от тях се смятат за крайнодесни екстремисти. Властите са притеснени по-специално от притежаването на оръжия в движението.

 

“Федералните прокурори претърсиха 20 имота днес.Те са свързани с разследването на “Райхсбургер”. Един полицай беше прострелян”, написа в “Туитър” министърът на правосъдието Марко Бушман.

 

“Това показва колко опасни са мисиите. Задължение на властите е да разоръжат Райхсбюргер”, каза той.

 

Маркус Л. първоначално е бил разглеждан като свидетел, а не като заподозрян. При влизане в апартамента му полицаи се легитимирали, казаха от Прокуратурата.

 

“Те се натъкнаха на Маркус Л. във всекидневната, където той вече насочваше пистолет с голям калибър към полицаите, казаха те, добавяйки, че той е игнорирал многократните молби да остави оръжието.

 

“При размяна на изстрели полицай беше прострелян в ръката”, се казва в изявление на прокурорите. След това Маркус Л. е бил задържан.

 

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер каза, че законите за оръжията в Германия трябва да бъдат затегнати.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Гледат дело срещу Тръмп на 25 март

Доналд Тръмп ще стане първият бивш президент на САЩ,...

Откриха на пихтия трупа на българин във Великобритания, заснел смъртта си

27-годишен българин е загинал в автомобилна катастрофа във Великобритания,...

Цeнитe нa жилищaтa в Гepмaния нe ca пaдaли тoлĸoвa pязĸo oт 60-тe гoдини нacaм

Жилищният ceĸтop в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa Eвpoпa Гepмaния ce cpивa....

Републиканците искат бързо да пратят 17,6 млрд. долара за Израел

Шефът на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън,...