Кошмар! Полицай бе застрелян в Германия

0
89
768x432 6 3
epa09241857 An armed policeman gestures to a cyclist in front of the Senate Department for Health, Care and Equality building, in Berlin, Germany, 01 June 2021. Berlin police announced on Twitter, that a German federal Armed Forces soldier was attacked inside the Senate Department for Health, Care and Equality building, and that the Police is searching for the suspect. EPA/CLEMENS BILAN
Сподели новината.

Германски полицай беше прострелян и ранен по време на обиски и претърсвания в имоти в цялата страна, свързани с разследването крайнодясно движение „Райхсбургер“ (Граждани на Райха -прев), което е обвинено в заговор за сваляне на правителството, съобщиха от Прокуратурата, цитирана от Ройтерс.

 

Едно лице, идентифицирано като Маркус Л., беше задържано по подозрение в няколко обвинения в опит за убийство и тежка телесна повреда след изстрели в южния град Ройтлинген, близо до Щутгарт, казаха прокурорите.

 

Претърсванията следват акции през декември, когато германската полиция осуети заговор на членове на движението Райхсбургер“ за организиране на преврат и поставяне на аристократа Хайнрих XIII Принц Ройс като национален лидер.

 

Движението „Райхсбургер“ не признава съвременна Германия за легитимна държава.

 

Акциите в осем германски провинции и в Швейцария бяха насочени срещу пет лица, заподозрени в принадлежност към терористична организация, и още 14 души, които не бса заподозрени, но може да са притежавали материали, важни за разследването, се казва в съобщението на Прокуратурата.

 

„Шпигел“ съобщи, че сред заподозрените и свидетелите, чиито имоти са претърсени, са няколко членове на германските служби за сигурност. Разследващите се интересуват и от трима полицаи, четирима резервисти и капитан от флота, се казва в съобщението.

 

Германската служба за вътрешно разузнаване постави движението „Райхсбургер“ под наблюдение през 2016 г.

 

Днес агенцията казва, че около 21 000 души са се присъединили към движението, като около 5% от тях се смятат за крайнодесни екстремисти. Властите са притеснени по-специално от притежаването на оръжия в движението.

 

„Федералните прокурори претърсиха 20 имота днес.Те са свързани с разследването на „Райхсбургер“. Един полицай беше прострелян“, написа в „Туитър“ министърът на правосъдието Марко Бушман.

 

„Това показва колко опасни са мисиите. Задължение на властите е да разоръжат Райхсбюргер“, каза той.

 

Маркус Л. първоначално е бил разглеждан като свидетел, а не като заподозрян. При влизане в апартамента му полицаи се легитимирали, казаха от Прокуратурата.

 

„Те се натъкнаха на Маркус Л. във всекидневната, където той вече насочваше пистолет с голям калибър към полицаите, казаха те, добавяйки, че той е игнорирал многократните молби да остави оръжието.

 

„При размяна на изстрели полицай беше прострелян в ръката“, се казва в изявление на прокурорите. След това Маркус Л. е бил задържан.

 

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер каза, че законите за оръжията в Германия трябва да бъдат затегнати.

--------------------------