Сподели новината.

С призив да бъдат подкрепени българските фармацевти се обърна към премиера и министъра на здравеопазването Константин Бачийски, зам.- председател на ПП „Средна европейска класа“ /СЕК/.

Според него е огромен пропуск това, че едва на 4 декември работещите в този бранш са били официално признати от правителството за служители от „първа линия“.

Бачийски призова с открито писмо премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да предвидят финансови стимули за всеки работещ на трудов договор фармацевт и помощник-фармацевт.

Като аргумент за предложението си той посочва следното:

„Почти всеки един заразен с „КОВИД 19“, след лекарския кабинет, преминава през аптеката, където се среща очи в очи с тези специалисти. От месец март до днес фармацевтите са сред хората, които са изложени на най-голям риск, но към момента никой от тях не е получил никаква подкрепа,никакъв финансов стимул или компенсация за работата си в тези извънредно опасни и застрашаващи живота условия“

Според Бачийски твърдението в публичното пространство, че държавата се дистанцира от този бранш, защото аптеките са частни търговски дружества, регистрирани по Търговския закон, е неправилно.

Доказателство за това е фактът, че личните лекари също са регистрирани по този закон, но те вече са одобрени за получаване на финансова подкрепа от държавата, както и медицински сестри и санитари.

Зам.-председателят на ПП „СЕК“ е категоричен, че всички фармацевти и помощник-фармацевти в България заслужават да бъдат включени към онази група работещи граждани, които получават бонуси и финансови стимули, заради работата си на „първа линия“ в борбата срещу епидемията от КОВИД 19.

Константин Бачийски припомня, че на 4 декември лично министърът на здравеопазването призна работещите в тази сфера за служители на „първа линия“. Според него премиерът Борисов и министър Ангелов само трябва да докажат това с отношението си към тези специалисти.