Сподели новината.

В Европа няма по-скъпа за живене държава от Швейцария. Там цените са високи за всичко – от храните, до пътуването с обществен транспорт.

Тези, които посещават страната за първи път, обикновено споделят, че са изхарчили там три пъти повече, отколкото, например, в съседна Германия.

Швейцарските Алпи ви се струват непостижима мечта? Вижте топ 10 на най-евтините курорти там

Самите жители, обаче, не се притесняват от цените, защото и заплатите им са високи. Колко всъщност получават хората там?

Икономиката на Швейцария се смята за класика в капитализма, но ако се вгледате в начина и нивото на живот, може да се каже, че страната е наложила социализма.

Вярно е, че всички стоки са много скъпи, но пък са с изключително качество. Например млякото и месните продукти се произвеждат изключително от натурални съставки – там на практика е непознато палмовото масло.

Може и да ви се стори странно, но в Швейцария всеки може да си позволи качествени стоки, независимо от професионалния и финансов статус. Учител, чистачка в супермаркета, работник в производството, лекар, инженер, банков чиновник – каквото и да работите в Швейцария, разликата в заплатите ще е максимум два пъти.

Освен това безработицата в страната е несамо една от най-ниските в Европа, но и в целия свят – тя е на 108-мо място от 128 държави.

 

В момента минимална, почасова ставка е установена само в няколко кантона и е около 20 франка на час. Така на месец, при стандартно натоварване, може да получите 3300-3500 франка.

Архитектура, природа и отдих! Топ 7 на най-красивите градове в Европа

По данни за 2018 година средната работна заплата в Швейцария е била около 6260 франка – около 5564 евро или 6342 долара.

А в големите градове като Цюрих, Базел или Женева заплатите са по-високи от средната.

По отношение на данъците от заплатата във всеки кантон си има свои правила. Например при средна заплата сумарно се удържат около 12%. При по-богатите данъците растат до 40%.

И още нещо – ако живеете там 12 години, може дори да претендирате за гражданство.