Кирил Петков: Президентът да се върне при народа! Това задкулисие е следващата стъпка, която трябва да изчистим от управляващата коалиция

0
226
prodaljavame promqnata 38
Сподели новината.

Когато срещу Никола Минчев, толкова чист професионалист, беше гласувано за оставката му, решихме, че действат още задкулисни сили. Всички сили се съюзяват, излязохме и видяхме море от хора, които ни вярваха. Връщайки се обратно за бюджета, вече настроението беше друго. Усетихме, че сме на правия път. Днес още един депутат от “Има такъв народ” каза, че избира България и да е част от тази промяна. Надявам се, че ще има още няколко такива случаи.

Това каза премиерът Кирил Петков в “Панорама” по БНТ.

“Идеята е да се борим за идеи, а не да се борим с провокации. Много хора ще са на улицата в подкрепа на промяната. Всички, които са в управлението на държавата, да са отпред, а не скрити в тъмнината, на диванчета и в огромни къщи по морето. Нормалната държава е, когато политиците са тези, които хората ги виждат и могат да избират между тях. Нямахме идея кой управлява, кой стои зад ИТН – дали Слави, или Тошко Йорданов. Това задкулисие се оказа, че е следващата стъпка, която трябва да изчистим от управляващата коалиция”, каза още Кирил Петков.

Никой не е приел никой в никаква бивша компания. Нормално е един премиер, едно правителство да даде всичко от себе си, за да изпълни със съдържание клетвата, която е дал. Казах, че ще разчитам на 12 независими депутати, които слагат България над лоялността си, над нечий политически лидер. Имаме шанс да си вземем отново държавата. Вашият глас може да даде възможност тази коалиция да е прозрачна, хората, които управляват да са видими. Първите 5 смели българи решиха да го направят, днес го направи шестият. Нищо общо с пазаруване на гласове. Нашата кауза е да продължим промяната, да направим ново законодателство в съдебната система . Ако вярвате, че тези каузи са по-верни, отколкото да хвърлите България в спирала от избори, решете сами.

Днес се обидих от думички като “пазаруване”, като “пазарлък” . Николай не е поискал никакви средства. Единственото, което сме обещали, че ако тръгнете с нас, ще доведем битката докрай.

“За президента искам да се върнем година назад, когато задкулисието през главния прокурор влезе в президентската институция. Народът го подкрепи и каза: няма как, не може да се влезе там без право. Напълниха площада и той слезе. Сега същите тези хора са на площада срещу ДПС, “Възраждане”, ГЕРБ и останалата част от ИТН да определят бъдещето на България. Това е задкулисието. Те отново казаха: ние сме с вас. Сега е историческият момент, когато президентът може да върне това, което народът му даде.

Не съм казал лоша дума срещу г-н Радев. Или някой го подвежда, или му трябва още време да осъзнае, че битката, която започнахме заедно, още не завършена. Хора, които се пазарят за обществени поръчки. Слави Трифонов като един музикант, казаха ми да не го наричам певец, човек, който няма общо с обществени поръчки, да има толкова ясни представи как се прави една обществена поръчка. Когато има такива задкулисни идеи за обществени поръчки и не е ясно как се случват, чуваме най-различни имена като негови приятели от 20 години като Орлин Алексиев. Президентът, ако иска да е от правилната страна на историята, трябва да се върне при народа. Ако не оцени правилно ситуацията, народът вижда какво се случва.

“Няма мръсно бельо, има само факти на задкулисие. Едно от големите обещания беше борбата срещу корупцията. Първото, което трябваше да направим, е да приемем Закон за КПКОМПИ и да сменим управлението на тази комисия. Г-н Цацаров си даде оставка. Сега беше лесно да запълним неговото място с някой, на когото имаме доверие. От февруари законът е готов, но управлението на ИТН казаха: о, трябва да има вето. 4 месеца законът не може да напредне. И пак се оказва, че не сме диалогични заради забележките им”, обясни министър-председателят.

Обясни, че първото им скарване било, за да не се дадат допълнителни пари за ремонт на пътищата. Второто е горещата тема за шеф на БНБ. Тогава през март спряхме да си говорим. Това, че вече не си говорите, имате съмнение за мотивацията, дали е причина да спреш да управляваш. Случи се и война. В средата сме на една инфлация, привнесена отвън. къде е отговорността. Като премиер отговорността е да продължиш. Хубавото е, че не нарушихме нито един принцип в нашите обещания. Не преглътнахме нищо, не преглътнахме малко корупция, за да има стабилност. Когато отказахме парите – 3,9 млрд. долара и ножът опря до кокала, тогава те не виждаха смисъл защо да са с нас, допълни премиерът.

Разликата между инсинуация и реалност е, че инсинуацията, ако е 100%, не залепва. Седя с чиста съвест пред вас. Нямам едно движение като премиер, за което да кажа: съжалявам, направих грешка или платих едни пари, които не трябваше. Това за пътуването до Солун със самолет. Там беше Шарл Мишел, там беше Кирякос Мицотакис, лидерите от Западните Балкани. Ако има 20 неща за времето, което трябва да отидете дотам. Едно от нещата, които направихме като грешка, е, че в последните 6 месеца решихме, че ще обърнем всичко и ще успеем да променим максимално много , работихме по 20 часа и не ни остана време да направим нормална комуникация какво правим. Няма ден, в който да съм работил по-малко от 10 часа, включително в събота и неделя, уточни Кирил Петков.

Имаме си уважение с Корнелия Нинова и Христо Иванов. Главните решения се вземаха на коалиционен съвет. Имаше 4 страни. Те можеха да вземат решения. Заедно с Асен стояхме един до друг и можехме да вземаме решения. Четвъртият човек само можеше да чуе какво се случва, да отиде някъде отзад в тъмнината и да ни каже на следващия ден какво е неговото решение. Нищо семейно нямаше във формата на коалиционния съвет. този формат ще продължи и занапред.

За да стои тази коалиция нестабилна, непрекъснато се говореше за Северна Македония и за бъдещото предателство на България. Няма да има решение по тази тема без българския парламент, все едно, че не го казвах. Не беше изгодно. Искаха да повтарят отново и отново тези за национално предателство. През следващите няколко дни ще е крайният отговор. Няма да взема решение, ако не е взето от българския парламент”.

--------------------------