Кипър е пред блокада

0
552
b7c30b37fb25b8918cdbfcdc1140eebc
Сподели новината.

Правителството на Кипър прие десет нови мерки, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса в страната. Това съобщи в електронното си издание кипърският вестник “Филелефтерос”, цитиран от БТА.

Мерките са били предложени от министерството на здравеопазването.

От 29 ноември всички деца на възраст 6 – 11 години са длъжни да представят т.нар. “Сейфпас”, който за тази възрастова група означава удостоверение за преболедуван КОВИД-19 през последните шест месеца или за извършен PCR или бърз антигенен тест през последните седем дни.

Също така учениците от началното училище ще минават през бърз антигенен тест веднъж седмично, който ще се извършва от мобилни групи на министерството на здравеопазването. Това изискване ще важи до началото на коледната ваканция.

Отменят се всички училищни коледни тържества. За тържества, организирани от други организации, ще се изисква изрично позволение на министерството на здравеопазването.

В места с висок риск от предаване на КОВИД-19 ще се извършват бързи тестове от мобилни групи на всякакви лица, независимо от възрастта и ваксинационния им статус.

От 1 декември всички лица на възраст над 18 години, които не са завършили ваксинационния си цикъл, ще трябва да си правят PCR тест с валидност 72 часа или бърз тест с валидност 48 часа, за да получат “Сейфпас”.

От 18 декември се отменя предоставянето на “Сейфпас” на онези лица, които не са си поставили бустерна доза от ваксините след изтичането на седем месеца от първоначалната ваксинация.

От 15 декември се забранява достъпа на лица над 12-годишна възраст, на които не е поставена поне една доза от ваксините, в закрити и открити спортни игрища, театри, кина, театрални зали, нощни клубове, дискотеки и места за обществено хранене.

--------------------------