Какво се случва?! Десетки хиляди българи в САЩ изчезнаха

0
124
991 ratio izbori sasht
Сподели новината.

През 2020 г. Съединените щати проведоха национално преброяване, т.нар. Census 2020. По закон това става на всеки 10 години. Заради пандемията резултатите обаче се забавиха, но от нова таблица в националната статистика може да видим колко души официално са се преброили като българи в САЩ.

Числото е далеч от това, което повечето от нас предполагат за размера на българската общност тук, пише bg-voice.com.

 

Според данните от American Community Survey, българите в САЩ през 2021 г. са 102 094. Резултатът е базиран на прогноза спрямо данните от официалното преброяване от 2020 г. за 1 година напред. Грешката е плюс/минус 7 052 души.

Данните на официалната статистика драматично се разминават с това, което от години медии и политици говорят за българската общност в САЩ. Вероятно на много места сте срещали, че само в Чикаго живеят над 200-300 хиляди българи (не, не е вярно). Но българите в САЩ са в пъти повече от тези 102 хиляди, които изглежда са се отбелязали като такива в националното преброяване.

Очевидно нашите сънародници смятат, че ще са поставени по-добре, ще имат по-добри шансове в собствената си среда – професионална и битова, ако бъдат американци“, смята бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. Данните за 2021 г. всъщност не са много по-различни от тези отпреди 10 години – увеличението от 2010 г. досега е под 5000 души.

„Това е наследствена апатия към всички обществени процеси“, коментира генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков – не само политическите, а и как се развива общността. Тези отношения в САЩ – вътре в общността и между общностите – са изключително важни. Докато при нас това чувство не е развито на височината на американското гражданско общество.“

„Това не е ново явление. Още от времето, когато имахме основно политическа имиграция в САЩ, стремежът беше да се претопи, българинът да бъде американец, да не бъде считан за имигрант, чуждо, временно. Смятах, че това се изживява, но очевидно не. Това продължава. Или това е желание да се приобщиш, идентифицираш с по-развитата нация. Или пък си толкова недоволен от Родината си, че нямаш желание да се идентифицираш с нея“, коментира Поптодорова.

„По време на изборите партиите обещават много на българите зад граница, но после не правят нищо – няма нужното финансиране, нито политически или обществени структури, които да поддържат общността“, смята Станков.

Данните показват, че жените са повече от мъжете съответно 52.2% и 47.8%.

Над половината от нашите сънародници в САЩ са женени (60.3%). Общността ни е сравнително високо образована – над 82% имат над средно образование (поне associate degree), тези с магистратури и нагоре са над 32%. Малко над 19 на сто посочват, че не владеят английски език „много добре“, а близо 67% говорят и още един език.

7.4 на сто имат някакъв вид хронично заболяване или инвалидност.

37 414 от българите са посочили, че са родени в САЩ, а 64 680 – в чужбина.

Близо половината са получили американско гражданство чрез натурализация (50 089). Едно от обясненията за малкия брой отбелязали се като българи е, че част от тях нямат легален статут в страната, въпреки че статистиката е анонимна и няма връзка с имиграционните власти.

Липсата на активност в преброяването създава проблеми и пред българските дипломати, институции и организации в САЩ.

„Драстично губим влияние“, казва генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков. – Липсата на видимост на българската общност означава минимално влияние на българската общност.“

Той обяснява, че на всяка среща с различни институции и политици винаги питат колко са българите в САЩ или Чикаго. „Всеки прави това, което сега и вие – поглежда данните в Census. И когато сме малко, става трудно да искаме и да получаваме неща за нашата общност тук. В Германия, например, са се регистрирали над 400 хиляди българи.“

„В Америка, която дава особени предимства на общностите и намира особена гордост в това, че е станала дом за различни общности, като запазва тяхната идентичност и характеристика, губим много. Това са всякакъв вид квоти, възможност да участваш в политическия живот като представител на дадена общност. Би трябвало да се възползваме от този много голям силен стимул – икономически, обществен, който дава американската система, за да покаже, че всеки е добре дошъл, казва Елена Поптодорова. – Това е повод за размисъл – защо така избират българите.“

Според Станков българските институции трябва да работят заедно с общността да повишат информираността за процеси като преброяването и как да участваме активно. „За българската държава това е изключително важно – българите да са активни в обществените процеси в Америка, не само помежду си, а и като част от политическата система в Америка. А тя работи точно така – чрез регистрация, чрез заявяване на определена принадлежност към даден етнос. Липсва информираност и осъзнатост колко е важно това – не само за общността, но и за България.“

„Има една самоцелна политика – партиите си доказват патриотизъм като издигат в някакъв особен ранг работата с българските общности зад граница. Мисля, че е сбъркан подходът. Това не е проблем за гърци, поляци, дори македонци. В стремежа да впримчим имигрантите в българската действителност, не е печеливш подход, по-скоро обратното – би трябвало да се стимулира развитието им такова, каквото те го виждат в средата, която са избрали“, казва Поптодорова.

Най-много българи са заети в сферите на образованието, здравеопазването и социалната помощ – 21.1%, следвани от тези в изкуствата, забавленията, хотелско настаняване и хранене (10%) и търговията (9.9%). В транспортния бизнес работят 8.9% от сънародниците ни, а във финансовата, застрахователната сфера и недвижимите имоти – 9%.

Средният доход на едно българско домакинство в САЩ е 84 437 долара. 3 на сто са под ръба на бедността. Близо 20% получават пари от социалното осигуряване (средно $18 026/година). Без здравна застраховка са 9.6 на сто.

И в САЩ българинът изглежда, че цени да има собствен дом – 65.4% са посочили, че притежават жилището, в което живеят.

Близо 96% посочват, че притежават собствен компютър, а 93.5% имат високоскоростен интернет.

--------------------------