Сподели новината
Красивата руска столица Москва се оказа не единствената на света под основите, на която се крие подземен град. Оказва се, че и под София има такъв подземен град, пише „inews.bg“, цитирайки коментари на родни археолози. Под НДК, например, отдавна се шушука, че има още една сграда, голяма точно колкото е самият Дворец на културата.
Друг е въпросът, че по-голямата част от София е под вода заради подпочвените води, като например, ж.к. „Дружба“, но е напълно възможно и там да се крие нещо. 240 километра е приблизителната дължина на тунелите, които прорязват София. В тази цифра не се включват изкопите за метро, бомбоубежищата, подземните военни обекти, покритите корита на реките. Толкова са само така наречените проходими колектори. По тях практически под земя може да се стигне до всяка точка на столицата.
До началото на 90-те години подземните комуникации са един от най-строго охраняваните обекти в държавата. Тунелите са с височина 2,10-2,30 метра. Минималната им ширина е 80 сантиметра, но има и значително по-просторни. 40 души са били назначени на щат с единствената задача да обикалят подземията ден и нощ.
На 16 метра под земята е най-големият тунел в София. Намира се в Лозенец и продължава около 4 километра. Софиянци не са усетили кога е построен – издълбан е по подземен способ. Една дупка, колкото основа на сграда, е била единственият видим белег при строежа му. Това е единственият тунел, който има подземна желязна линия. По нея не може да мине влак, а само ниски вагонетки. С тях са положени огромните тръби. И сега, когато някоя от тях се развали, я откачат и изнасят с вагонетките. Първоначално е замислено подземните зали да са под гола ливада. Но по-късно се наложило да опрат в блоковете.
Миналата зима каналът бе идеално жилище за клошарите. От пролетта обаче до най-удобната шахта се строи жилищен блок и тя попада в заграденото от строителите пространство. Затова в момента там не влиза никой. От кандидатолимпийското минало на София в този район е останала и огромна траншея. Това обрасло с дървета дере е лъчът за метрото, който е трябвало да стигне подножието на Витоша, ако спечелим олимпиадата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук