понеделник, юли 22, 2024

Как хората в Германия усещат инфлацията

Date:

Сподели новината.

Германците усещат инфлацията като три пъти по-висока от обявената официално в страната. Това е изводът от ново проучване във Федералната Република. Търговците на дребно страдат най-много от отлив на клиенти.

Германската асоциация на търговците на дребно отчита безпрецедентен спад на оборотите. Както и че хората тук вече пестят от пазар на хранителни продукти. Спадат продажбите на текстил и обувки, домакински уреди и строителни материали.

За септември официалната инфлация е 10%, което е най-високото ниво в страната от 1951 година. Според проучване на университета в Ерфурт домакинствата в Германия усещат до три пъти по-висока инфлация, от официално измерената. Обяснението на експертите е че в официалната инфлация се измерва промяната в цените на стоки, които клиентите пазаруват по-рядко.

Медиите в Германия цитират и други икономически проучвания според които повечето компании планират още повишения на цените си в следващите месеци, като това се отнася особено силно за хранителните продукти.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3200 евро нетна заплата в Германия

Paзлиĸaтa мeждy възнaгpaждeниятa в oтдeлнитe дъpжaви члeнĸи e зaбeлeжитeлнa...

Ужасяваща смърт застигна българин на плажа в Кавала

Български турист на 66 години се удави край гръцкия крайбрежен...

Българин изчезна в Нюрнберг, търсят го под дърво и камък

Млад българин е изчезнал в Германия. За това съобщиха...

Неописуем ужас с българи край прочут гръцки остров в Егейско море

Десет българи бяха спасени днес от аварирала ветроходна лодка...