Сподели новината.

Общият брой на лицата с коронавирус е 94 до момента. Починала е възрастната пациентка с инсулт и коронавирус в „Пирогов“. Вече са 3 случаите, съобщи шефът на щаба ген. майор Венцислав Мутафчийски.

Вече има случай в Бургас. Той е свързан с Банско, жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията. Прибрала се е преди седмица, има 25 контактни лица, приета е в Инфекциозното на УМБАЛ-Бургас.

„Жената се е прибрала преди около седмица. Има 25 контактни лица около нея и е със симптоми“, уточни професорът от ВМА.

Той потвърди информацията, че е избягал 40-годишен мъж от „Пирогов“. „Бил е в нетрезво състояние. Той е намерен в безпомощно състояние с алкохолно опиянение. Закаран е в „Пирогов“ при прегледа е взета проба, но още преди да изчака резултата, е избягал. Намерен е на централна гара и сега е върнат в болницата. Очаква се днес да се види какъв е резултата. Тестван е с бърз тест, който е показал положителен резултат“, добави генералът.

„Доста голям ръст има при заразените и при починалите в света. Новите регистрирани с коронавируса са 15 000. 220 хиляди са вече заразени с вируса“, заяви Мутафчийски.

Има един лекар, който е заразен, но няма връзка с пациент, регистриран с вируса, добави той.

„Вече всички дестинации от Европа са рискови и трябва да се спазва карантината. Високата смъртност в Италия вероятно е свързана със застаряващото население. Продължава тази тенденция. Не се разширява възрастовата група на загиналите“, уверява генералът.

„Повечето от хоспитализираните в софийските болници са с двустранни пневмонии, но все още са без признак на дихателна недостатъчност. Няма определена тенденция за оздравяване или за влошаване“, заяви Мутафчийски.

„Нямам информация да се заграждат ромски квартали, но имам за общности от роми, които се прибират от чужбина и истинско предизвикателство е да им се наложи карантина. Там органите на МВР имат много работа. Това не е свързано с дискриминация“, подчерта той.

Четирима са заразените в Плевен, по двама регистрирани има в Габрово и Благоевград, а с един болен са Смолян, Велико Търново, Ловеч, Бургас, Перник, каза още ген. Мутафчийски.