Изграждат нов хотел-чудо в София

0
850
item mariot
Сподели новината.

В София започва строежът на първия хотел Marriot в България. Той ще е петзвезден, ще има 232 стаи и се очаква да е готов до 2020 г. Това става възможно чрез подписан днес договор за отпускане на заем от 58.3 млн. евро, предаде репортер на Economic.bg.

Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Пощенска банка съвместно ще предоставят за срок от 12 години 58.3 млн. евро (32 млн. евро от ЧБТР и 26.3 млн. евро от Пощенска банка) на I Tower Development АД – компания, специално създадена за реализацията на проекта в България. Новият хотел има за цел да посрещне нарастващото търсене на висококачествени бизнес, туристически и конферентни пространства в столицата.

„Както начало, това е и краят на едно пътуване. Трябва да припомня, че този проект беше замислен още през 2006 г., по това време пазарът на недвижими имоти беше много добър. И тогава през 2008 г. икономиката и пазарът се сринаха и този спад продължи няколко години. Ние обаче никога не загубихме увереност в потенциала на този проект и имахме търпение да изчакаме“, коментира Виторио Горри, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на I Tower Development.

„Търпението си е струвало, но ако бяхте избързали малко можеше да хванете и огромния наплив от туристи към страната ни по повод председателството ѝ на Съвета на ЕС. Следващото ще е след 14 години, че тогава с удоволствие голяма част от гостите ще бъдат именно в софийския Marriot“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, който също присъства на подписването.

От името на акционер в ЧБТР Горанов похвали банката, че тя изпълнява пълноценно своята мисия да насърчава чуждестранните инвестиции в България. „Ръст на тези инвестиции е и молбата ни към вашия мандат“, добави финансовия министър.

Петя Димитрова, която е главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, подчерта, че новият хотел ще бъде внушителен и от ново поколение. „Сградата ще бъде построена в един от най-важните и активни райони на София. Гордеем се, че сме част от такъв знаков проект − съвместна сделка между двама кредитори, чуждестранни инвеститори и една от най-известните хотелски вериги по целия свят − Marriott. Ще подкрепим проекта, като ще осигурим и цялостно банково обслужване на сметките на клиента. Наш основен приоритет в Пощенска банка е да предоставяме на корпоративния сектор и гражданите бързи и ефективни пакети от продукти и услуги, съобразени с техните специфични нужди“, обясни Димитрова.

Marriott е основният бранд на компанията Marriot International, която управлява общо 23 бранда в Европа, отбеляза Пол Розенберг, директор „Международно хотелско развитие“ за Европа на Marriot International. „През последните години сме много заети в региона на Източна Европа и другия месец ще открием нашия преустроен хотел в Атина“, каза той.

„С удоволствие ще обмисляме възможности за разгръщане на нашата дейност и в Пловдив, Варна и други градове по Черноморието, а защо не и в планинските курорти“, добави Розенберг.

--------------------------