понеделник, юли 22, 2024

Изборите в Русия: Всички губернатори запазиха постовете си

Date:

Сподели новината.

Руските власти обобщават резултатите от едния ден за гласуване, който се проведе в неделя (и предишните дни, тъй като повечето региони проведоха тридневни избори), включително в окупираните територии на Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Руският вестник “Ведомости” подчертава: това е последната кампания преди президентските избори през 2024 г., в които Владимир Путин все още не е обявил участието си. Приетите по негова инициатива промени в конституцията му позволяват да се кандидатира отново за президент.

Официалните данни, публикувани от Централната избирателна комисия, показват “зашеметяващия успех на сегашните губернатори” (те бяха избрани в над 20 региона).

Всички настоящи ръководители на региони и временни управители бяха преизбирани. С изключение на комуниста Валентин Коновалов в Република Хакасия всички се явиха на изборите от партията “Единна Русия”. И само Коновалов, съдейки по последните публикувани данни, има показател под 70% (неговият конкурент от Единна Русия Сергей Сокол се оттегли от изборите по здравословни причини – бе приет в болница с усложнения от прекаран наскоро перитонит – бел.ред.).

Кметът на Москва Сергей Собянин, който беше избран за трети мандат (неговите мандати също бяха нулирани след тези на Путин), получи според Централната избирателна комисия 76,39%. Той вече обеща да направи Москва още “по-готина” и “по-красива”.

Руските власти съобщиха подобни цифри въз основа на резултатите от гласуването в четирите частично окупирани територии на Украйна.

Беларуският лидер Александър Лукашенко поздрави Путин за резултатите от изборите предишния ден, докато в европейската част на Русия едва започваше да се броят гласовете.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Цените на употребяваните електрически коли се сгромолясват! За година струват колкото бензинови

Порталът, специализиран в покупка и продажба на употребявани коли...

Огромна трагедия! Над 50 загинаха при наводнения в Индия

Проливните мусонни дъждове причиниха мащабни наводнения, свлачища и срутвания...

Войната в Косово: когато принудиха Милошевич да отстъпи

Косовската война завърши на 10 юни 1999 г. след...

Петролът поевтинява за трети пореден ден

Петролните котировки се понижават за трети пореден ден в...