Ирландия на нокти, задава се нов К-19 ужас

0
40
V3O6BK
Сподели новината.

Властите в Ирландия са „изключително притеснени“ от нов вариант на Covid, секвениран при проба на заразен гражданин. Става въпрос за щам BA.4.

Властите вече призоваха хората, които нямат поставена бустерна доза от препарати против вируса,  да се ваксинират възможно най-бързо.

 

По време на посещение в местен завод, премиерът на страната Мишел Мартин определи откриването на два случая на BA.4 в Ирландия по-рано този месец като много „тревожен факт“. Премиерът подчерта, че и към този момент щамът Омикрон остава сериозна заплаха за здравната система в страната, въпреки че не е толкова тежко протичането му както при предходните варианти на вируса.

„Вариантите BA.4 и BA.5 очевидно имат способност да избягват имунитета, създаден от ваксините“, предупреди премиерът.

Вариантите BA.4 и BA.5 в момента са причина за най-новите вълни от заразени в Южна Африка. Двата нови щама на Омикрон са прекласифицирани като „опасни“ варианти от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

На 12 май Европейският център за превенция и контрол на заболяванията прекласифицира BA.4 и BA.5 от варианти, които представляват интерес, към варианти, които представляват опасност.

--------------------------