понеделник, юли 22, 2024

Ето каква колосална сума е спечелил АЕЦ “Козлодуй” за първото тримесечие на 2022 г.

Date:

Сподели новината.

Поскъпването на тока удари по джоба всички граждани и фирми в страната, но доведе до реализиране на печалба от близо 1 млрд. лв. в АЕЦ “Козлодуй” само за първото тримесечие на годината.

Печалбата на атомната ни централа за периода от януари до март е 955 млн. лв., пише във финансовия отчет на държавното дружество, пише Труд бг.

 

Част от електроенергията от АЕЦ “Козлодуй” е за износ, но основно печалбата на дружеството е платена от фирмите и хората в страната чрез по-високите сметки за ток и съответно чрез по-високите цени в магазините. Печалбата на АЕЦ “Козлодуй” е нараснала с над 593% или близо седем пъти спрямо първото тримесечие на миналата година, когато е била само 138 млн. лв.

Печалбата на държавните предприятия от високите цени на тока са значително по-големи от 1 млрд. лв., но още не са публикувани данни за финансовите резултати на останалите енергийни компании като държавната ТЕЦ “Марица Изток 2” и НЕК.

Същевременно компенсациите, предоставени на всички небитови крайни клиенти заради високите цени на тока за първото тримесечие на годината са само 814 млн. лв., става ясно от писмен отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

Това показва, че заради закъснелите и недостатъчни компенсации за бизнеса заради тока всички ние плащаме високи цени в магазините, а държавните енергийни компании трупат огромни печалби.

За месец май правителството на Кирил Петков обеща да има компенсации за бизнеса чак след като работодателските организации заплашиха, че ще организират национален протест.

Но тази несигурност дали ще получат компенсации и в какъв размер само допълнително кара фирмите да вдигат цените.

Печалбата на Българския енергиен холдинг за 2021 г. е 1,356 млрд. лева, което е ръст с рекордните 758%, показва консолидираният финансов отчет на компанията.

Увеличението на печалбата на БЕХ е близо девет пъти. През 2020 г. печалбата е била 157 млн. лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...